Nainen kävelee toimiston käytävällä
 
 
 

Mitä taloushallinnon ulkoistaminen maksaa?

Ulkoistuksessa maksat vain tehdystä palvelusta ja työajasta.

 

Mitä ulkoistaminen maksaa? Jotta kysymykseen voi antaa vastuksen, on tärkeää saada tarkka kuva siitä, mitä työntekijä yrityksessäsi nykyisin maksaa ja millaista ulkoistusratkaisua odotat. On hyvin todennäköistä, että palkkakustannukset, sosiaaliturvamaksut, loma- ja eläkemaksut ovat suunnilleen saman suuruiset oli sitten kyseessä ulkoistuskumppanin tarjoamasta asiantuntijasta tai yrityksesi palkkalistoilla olevasta työntekijästä.

Kaikki kustannukset mukaan vertailuun

Tutkimusten mukaan kokopäiväinen työntekijä käyttää noin 60 prosenttia työajastaan ydintehtäväänsä ja loppu työajasta katoaa muuhun tekemiseen, toiminnan kehittämiseen, poissaoloihin jne. Kun ulkoistat työtehtävän, maksat vain palvelusta ja tehdystä työajasta.

Ulkoistamisen hintaa punnittaessa analyysistä unohtuu helposti työntekijöiden muut kustannukset, kuten esimerkiksi henkilöstöhallinto-, työterveyshuolto-, vakuutus-, järjestelmä- ja rekrytointikustannukset sekä poissaolojen paikkaamiseen ja toimitiloihin liittyvät kustannukset. Asianmukainen hintavertailu on siis tehtävä huolella ja kattavasti. Useimmissa tapauksissa vertailut osoittavat talous- ja palkkahallinnon ulkoistamisen olevan omaa hallintoa kustannustehokkaampi vaihtoehto.

1) Henkilöstökulut

Henkilöstökulut, joka tavallisesti on yrityksen suurin yksittäinen kuluerä, on myös yleisin ulkoistamisen mukanaan tuoma kustannussäästö. Toistuvien henkilöstökulujen, kuten palkat, eläkekulut, vakuutus- ja sosiaaliturvamaksut sekä sairauslomakulujen lisäksi saattaa kustannuksia syntyä myös muun muassa perehdytyksestä, lisäkoulutuksesta ja osaamisen ylläpitämisestä.

2) IT-kulut

IT-järjestelmien käyttö- ja ylläpitokustannukset, sovellettavien lakien ja muiden määräyksien muutoksista aiheutuvat kustannukset, "kiinteät" kustannukset, kuten palvelimien/lisenssien/pilvipalveluiden kustannukset sekä it-henkilöstön kustannukset on myös useimmiten mahdollista laskea. Näitä laskelmia varten tulee olla selkeä suunnitelma siitä, mitä osia-alueita ollaan ulkoistamassa.

3) Rekrytointikulut

Jokainen henkilöstöpäällikkö on tietoinen haasteista, joita syntyy, kun henkilöstövaihtuvuus on suuri. Mitä uusien työntekijöiden palkkaaminen maksaa ajassa ja rahassa? Uuden työntekijän rekrytointiprosessi ja palkkaaminen maksavat lähtökohtaisesti aina paljon. Rekrytointikustannukset ovat luonnollisesti vielä suuremmat, jos rekrytointiprosessi ei onnistukaan kerralla tai se venyy pitkään. Ulkoistaessasi yritykselläsi on aina valmiit koulutetut resurssit käytössä ilman rekrytointihuolia ja -kustannuksia.

4) Kulut väärin allokoidusta ajankäytöstä

Kaikkia kustannuksia ei kuitenkaan näe tuloslaskelmasta. Usein kuulee yritysjohdon valittavan, ettei heillä ole ”aikaa pysähtyä”. Monet johtajat ajautuvatkin operatiiviseen ja reaktiiviseen työskentelyyn sen sijaan, että he omistautuisivat liiketoiminnan strategisiin kysymyksiin – asioihin, joiden pitäisi olla esityslistan kärjessä. Talous- ja palkkahallinnon ulkoistaminen on hyvin tehokas tapa vapauttaa aikaa proaktiiviseen ja strategiseen työhön.

Ulkoistamisen hinnoittelumallit

Ulkoistamistoimeksiannon kustannukset muodostuvat yleensä muutamista selkeästi määritellyistä kiinteistä kustannuksista, muutamista volyymiin perustuvista kustannuksista sekä valituista palveluista, jotka veloitetaan tuntiperusteisesti. Tuntimäärien arviointi ennen yhteistyön aloittamista saattaa olla vaikeaa, mutta asiakkaana sinun tulisi saada ulkoistuskumppanilta selkeä laskelma kaikista ulkoistamisen kustannuksista.

Tehtävien jako, se miten työt jaetaan palvelutoimittajan ja asiakkaan välillä, vaikuttaa luonnollisesti siihen, miten paljon tehtävää (aikaa eli kustannuksia) yritykseesi jää. Yleensä kustannuksia kertyy etupainotteisesti toimeksiannon alussa, jonka jälkeen tilanne normalisoituu rutiinien ja yhteystyön päästessä täyteen vauhtiin.

 

puhelin ikoni    Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.

Myynti palvelee sinua numerossa 010 756 4500 ja sähköpostitse osoitteessa myynti@azets.com.

Haluatko kuulla lisää palveluistamme tai jättää tarjouspyynnön? Täytä lomake ja olemme sinuun yhteydessä.

Kyllä kiitos haluan, että käsittelette yhteydenottopyyntöni. Hyväksyn, että Azets vastaanottaa ja tallentaa yhteystietoni Azetsin tietosuojakäytännön mukaisesti.

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.