Taitoja, tekoja ja täsmäapua HR-ammattilaisen vertaistuella

HR | 17.05.2022

Kirjoittaja Azets Finland

Jos etsit yrityksellesi ketterimpiä ja tehokkaimpia käytäntöjä henkilöstöasioiden kehittämiseen, haasteeksi voi muodostua tarjolla oleva valtava tietomäärä: miten valita tietotulvasta se, mikä on relevanttia yrityksellesi ja täydentää omaa osaamistasi.

Muutos ja kasvu haastavat toimintatapoja myös: miten säilytetään hyvä ja yksinkertainen luomalla kuitenkin samalla tarpeellisia raameja HR-käytäntöihin? Erilaisten tietolähteiden läpi kahlaamisen sijaan HR-sparraus voi auttaa tekemään parempia ja täsmällisempiä valintoja.

HR-sparrauksella sujuvasti alkuun

HR-sparraus on hyvä vaihtoehto tilanteessa, jossa henkilöstöön liittyvät asiat halutaan ottaa jouhevasti haltuun yrityksessä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun tarvitaan väliaikaisesti tiettyä osaamista tai olet uuden äärellä. Kaikkea ei voi tai tarvitsekaan osata itse. Joskus, kun HR on yhden henkilön vastuulla, voi tämä yksinkertaisesti kaivata keskusteluapua HR-asioiden herkän luonteen takia.

Esimerkiksi meillä Azetsilla kokenut HR-ammattilainen mitoittaa annettavan tuen yrityksen ja henkilöstöasioista vastaavan henkilön tarpeisiin sekä sitoutuu jakamaan osaamistaan. Lopputulos on yhdistelmä taitoa tehdä jatkossa itse ja yhdessä valmiiksi työstettyjä toimenpiteitä.

Mitä sparraus sisältää

Parhaat tulokset saadaan räätälöimällä sparraus sparrattavan henkilön tai henkilöiden kokemuksen ja yrityksen tarpeiden mukaan. Tämä voi kuulostaa hieman epämääräiseltä, joten tässä tarkempia esimerkkejä siitä, mitä sparraukseen voi kuulua:

 • valmennus tärkeimmistä henkilöstöön liittyvistä teemoista
 • konkreettisia kehitystoimenpiteitä, joiden avulla luodaan yritykselle käytäntöjä ja HR-ammattilaisen työlle tavoitteita:
  • HR-asioiden vuosikello 
  • pohja henkilöstö- ja koulutussuunnitelmalle. Azetsin HR-asiantuntija esittelee erilaisia pohjia, ja sparrattava voi itse kirjoittaa suunnitelman. Yhteistyössä käydään läpi, että mukana oli kaikki tarpeellinen ja että suunnitelma täyttää juridiset kriteerit.
  • työturvallisuusasioiden läpikäynti ja työsuojeluorganisaation luominen yritykselle
  • henkilöstötyön kannalta tarpeellisten sidosryhmien tunnistaminen
  • yhteydenpitosuunnitelma erilaisille palveluntuottajille 
  • toimintakentän kartoitus yhdessä kumppanin kanssa.

Kasvokkain toteutettava sparraus on tehokas tapa oppia ja siinä voidaan todella pureutua kysymyksiin, jotka juuri sinua vaivaavat. Näin harjoitusmaastonasi on sinun työpaikkasi konkreettisesti ja tulostakin syntyy helposti.

Motivaatiokin pysyy helpommin yllä, kun käden jäljet näkyvät. Sitä tarvitaankin, kuten oppimiseen aina: prosessi on sujuu hyvin, kun intoa sekä omaan kehittymiseen että toiminnan kehittämiseen riittää. Joskus työ tuntuu suurelta savotalta, kun vastassa on suurempi muutos tai jotain suurta tapahtuu yllättäen. Asiantuntijoidemme vinkkejä jaksamiseen löydät blogistamme Miten HR-asiantuntija voi tukea jaksamistaan

Nykytila haltuun

Hyvä tilannekuva edesauttaa sparrauksen onnistumista. Perusteellinen kartoitus, jota tukee esimerkiksi henkilöstökysely, antaa hyvän pohjan kehitykselle. Johdon tuki on kuitenkin ratkaisevaa onnistumisen kannalta samoin kuin hyvä keskusteluyhteys johdon kanssa: johdolla voi olla jo ennestään kuva kehittämisen paikoista ja HR:n vastuista ja tavoitteista. Nykytilan ymmärtäminen helpottaa prioriteettien valintaa ja tavoitteiden asettamista. 

Jos tilannekatsaus on tekemättä ja asioiden tärkeysjärjestys epäilyttää,voi ulkoisen palveluntarjoajan tekemä auditointi auttaa. Kevyen arvion voi tehdä jopa päivässä, mutta laajemmassa arviossa voidaan hyödyntää moniammatillista verkostoa, esimerkiksi juridista tukea.

Täsmätukea myös kokeneemmille HR-ammattilaisille

HR-sparrauksen tarkoituksena on löytää oikea osaaminen yritykselle tilanne huomioiden ja antaa tukea juuri sen verran kuin sitä tarvitaan. Pitkään roolissaan toiminut HR-ammattilainen tuntee yrityksensä hyvin ja saattaa kaivata vain täsmätukea tiettyihin osa-alueisiin siinä missä tuoreempi tekijä haikailee kokonaisvaltaisempaa näkemystä ja kokemuksen tuomaa varmuutta.

Esimerkkejä täsmätuesta: 

Erikseen voi sitten valita haluaako kumppanin tukemaan hankkeita vai toteuttaako ne itse.

Paljonko aikaa sparraus vaatii

Sparrausta henkilökohtaiseen kehittymiseen ja työn kehittämiseen voi ottaa niin täsmäiskuina kuin projekteinakin.

Esimerkiksi nykytilan kartoittamisessa tarvitaan avainhenkilöiden ja henkilöstöasioista vastaavien henkilöiden näkemystä. Osallistujien aikatauluista, tiedon määrästä ja hajanaisuudesta sekä mahdollisten kolmansien osapuolten saatavuudesta riippuen aikaa on hyvä varata aikaa kokonaisuudessaan muutamista päivistä muutamaan viikkoon. 

Kun tiedetään sparrauksen osallistujat ja tuen laajuus, määritellään haluttu tavoitetaso sekä oppimisen, että konkreettisten toimenpiteiden osalta. Sitten sovitaan, kuinka monta kertaa tavataan. Prosessin aikana ja sen jälkeen kerätään palautetta sekä arvioidaan tuen tarvetta jatkossa.

Jos tarvitset sparraustukea tai vastauksia tiettyihin kysymyksiin, Azets voi auttaa.
Tilaa Azetsin uutiskirje. Saat mm. uusimmat blogimme, tiedot lakimuutoksista, webinaarikutsut ja asiantuntijoidemme kirjoittamat oppaat suoraan sähköpostiisi.

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

post author

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.