Työntekijän irtisanominen sattuu

Johtaminen | 14.10.2019

Kirjoittaja Minna Kajanne

Potkut, potkujen antaminenkin on syvältä. Ei siihen totu. Eikä siihen pidäkään tottua. Olen kuullut työurani aikana lukemattoman määrän erilaisia irtisanomiskertomuksia. Liian usein niissä toistuu samat virheet, joita irtisanottu ei unohda. Potkuja seuraa arvottomuuden tunne.

Irtisanomistilanne on stressin paikka kaikille. Harva esimies lähtee tilanteisiin kevyin mielin ja hyvä niin. On todella tärkeää, että esimies löytää irtisanomistilanteessa selkeät perusteet toiminnalleen ja tunteet, joita voisi kutsua nimillä empatia ja läsnäolo, kuten myös sanoilla inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, rehellisyys. Esimiestyön vaikeimpia tilanteita on irtisanomistilanteet. Se on ja pitääkin olla hetki, joka jää mieleen.

Esimies joka vaikuttaa tunteettomalta saneeraajalta ja jakelee potkuja, voi todellisuudessa olla hyvin herkkä ihminen, joka kärsii sisimmässään tästä osasta työssään. Me harvoin saamme kurkistaa esimiehen valmistautumiseen, kun edessä on irtisanomistilaisuus. Vakaasti uskon, että siellä unettomia öitä ja mielen päällä on monta ajatusta siitä, miten itse selviää tilanteesta kunnialla.

Toivoisin, että esimiehet uskaltaisivat sanoa: Minua jännittää miten se irtisanomistilanne menee? Osaanko sanoa asiat oikein? Mitä jos irtisanottu raivostuu ja huutaa? Mitäpä jos irtisanottu itkee lohduttomasti? Mitä teen, jos irtisanottu on aivan hiljaa?

Työelämä on myös kovaa suorittamista ja tasapainoilua oman hyvinvoinnin kanssa. Kyvyttömyys käsitellä vaikeita tilanteita purkautuu kaikissa vähän eri tavalla. Voi olla, että haluamme suojella sisintämme erilaisilla tavoilla. Yksi juo itsensä uneen, toinen vetää niin kovat treenit, ettei ajatus enää kulje, kolmas ohittaa hoidetun irtisanomistilanteen vaikenemalla tyystin.

Itse irtisanomistilanne on herkkä. Se pitää ollakin sitä. Tilanteen voi hoitaa monella tavalla. Tärkeintä on aito kohtaaminen esimiehen ja työntekijän välillä.

Esimiehen väärin valitut sanat jäävät leijumaan työntekijän korviin ja muistuvat mieleen vielä vuosien päästä. Tilanteen vähättely tai ylireippaat sanat: ”Tämä on sinulle kuule vaan mahdollisuus ja onnenpotku eteenpäin ”. No ei irtisanottava ajattele välttämättä ollenkaan niin. Esimiehen tarkoitus lohduttaa tulee ulos täydellisen väärinä sanavalintoina.

Vinkit esimiehille irtisanomistilanteeseen

Esimiehen valmistautumista irtisanomistilanteisiin tulee tukea yrityksen johtoa myöten. Meillä kaikilla on niin erilaiset sosiaaliset taidot ja erilainen suhtautuminen väistämättömään, mutta vaikeaan hetkeen. Jos potkujen antaminen on p…stä on myös potkujen saaminen sitä. Ohessa Azetsin coachin vinkit irtisanomistilanteen ammattimaiseen hoitamiseen:

 • valmistaudu kunnolla
 • varaa rauhallinen tila
 • varaa aikaa paljon ja tyhjennä aidosti kalenteri muusta
 • katso silmiin
 • ole läsnä
 • älä esitä reipasta
 • älä ole ylimielinen
 • ole kohtelias
 • anna toisen tunteille tilaa ja kohtaa ne kunnioituksella
 • osoita kehonkielelläkin läsnäoloa (läppäri kiinni, älä vetäydy huoneen toiseen nurkkaan)
 • varaudu siihen, että toinen ei muista hetkestä mitään sanojasi vain sen millainen tunnelma oli
 • huolehdi siitä, että kohtaat irtisanotun asiallisesti ja inhimillisesti
 • anna irtisanotulle dokumentteja, jotka hän saa mukaansa ja joihin hän voi palata myöhemmin

Potkujen antaminen on yksi vaikeimmista esimiestilanteista. Se, miten esimies niistä selviytyy, riippuu paljon elämän kokemuksesta sekä kyvystä asettua toisen ihmisen asemaan.

Autamme esimiehiä irtisanomisten ammattimaisessa ja inhimillisessä hoitamisessa. Teemme myös outplacement-valmennuksia, joissa autamme henkilöitä löytämään uuden vaihteen työelämässä. Outplacement-valmennukset tukevat yrityksen lakisääteistä velvollisuutta tarjota henkilölle tukea uudelleentyöllistymiseen. Valmennukset räätälöidään aina asiakkaan sen hetkisiä tarpeita tukeviksi kokonaisuuksiksi.

Ota yhteyttä – olemme apunasi ammattitaidolla.

Kirjoittajasta Minna Kajanne