Rekrytointi­­haastattelu edessä? 5 hyvää neuvoa

HR | 15.08.2018

Kirjoittaja Minna Kajanne

Työhaastattelu on aina tiukka paikka, niin haastateltavalle kuin haastattelijallekin. Molempien tahtotila on kuitenkin yhteinen – löytää oikea tekijä oikeaan paikkaan. Rekrytointitilanteessa työhaastattelussa on myös monta helppoa mahdollisuutta ”mokata”. Ohessa sinulle muutama käytännön vinkki haastattelutilanteeseen.

Kun puhut edellisestä työnantajasta

Älä hauku työhaastattelussa edellistä työnantajaa edes ohimennen. Työpaikan vaihtosi syy saattaa olla surkea pomosi, mutta et anna haastattelussa itsestäsi hyvää vaikutelmaa kertomalla edellisen työpaikkasi epäpätevästä johdosta tai tunkkaisesta työilmapiiristä. Se, mistä sinä kerrot haastattelussa, kertoo paljon sinusta. Vaikka haastattelija on tutustunut taustoihisi, ei hän haastattelutilanteessa sinua kuitenkaan vielä tunne.  Sanavalintasi ja kertomasi asiat luovat mielikuvaa arvomaailmastasi. Valmistaudu siis etukäteen ja mieti, mistä näkökulmasta kuvaat nykyistä työtilannettasi ja työnantajaasi.

Kun puhut työpaikan sijainnista

Meillä kaikilla on useimmiten arkisin edessä työmatka. Työmatka saattaa viedä vapaa-ajasta isonkin osan. Tunti suuntaansa tai vartti – valinta on sinun.  Haastattelutilanteessa työnantaja on kiinnostunut osaamisestasi ja persoonastasi. Mikäli heti alkuun kerrot kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaa johtuvan siitä, että se on lähellä kotiasi, saattaa se antaa haastattelijalle virheellisen kuvan. Työantaja kuitenkin toivoo, että työpaikan valintakriteeri on paljon muutakin kuin työmatkan pituus.

Kun puhut halustasi oppia uutta

Työkokemuksesi ei välttämättä riitä, vaikka olisitkin muuten hyvä valinta työnantajalle. Tällöin keskustelu siirtyy asioihin, joita et vielä osaa. Vastuu omasta kehittymisestä on aina työntekijällä itsellään. Työantaja saattaa kysellä oletko esimerkiksi valmis opiskelemaan työn ohella. Mikäli koet, ettei sinun tehtäväsi ole joustaa tai kehittää osaamistasi, on mielikuva joustamattomasta työntekijästä lähes valmis.

Kun kerrot toimialakokemuksestasi

Haastattelutilanteen tavoitteena luoda hyvä yhteys, rakentaa mielikuvaa ja mahdollistaa ”hyväksytyksi” tuleminen. Oman ja toisen ammattia kunnioittaen sekä positiivisesti hoidettu työhaastattelu johtaa usein hyvään lopputulokseen. Maalaisjärjen käyttö on myös sallittua.  Mikäli kuvittelet toimialan ”sisäpiirin” salaisuuksien paljastamisen olevan valttisi, olet väärässä. Kaikki työn ohella saamasi sisäpiirin tieto kannattaa pitää visusti omanasi. Näin vältät myötähäpeän tunteen syntymisen, ainakin haastattelevalle osapuolelle.

Miten reagoit itse rekrytointihaastatteluun

Työhaastattelu on oiva hetki tutustua puolin ja toisin. Haastattelija saattaa kysyä sinulta kysymyksen, joka on mielestäsi epäoleellinen tai tyhmä. Ärtymykselle ei kuitenkaan kannata antaa tilaa haastattelussa. Myös työelämässä meidän tulee asiallisesti kohdata erilaisia, usein hölmöjäkin, kysymyksiä. Sitä kutsutaan ammattitaidoksi kaiken muun tekemisen ohella.

Yllä olevat vinkit ovat tosi elämän tilanteita  työhaastattelusta. Meillä kaikilla on paljon opittavaa siitä, miten tuomme osaamisemme esiin mahdollisimman positiivisella tavalla. Oman osaamisen analysointi ja sen hyvien puolinen esille tuominen on täysin opittavissa. Autamme tässä asiassa mielellämme. Ehkäpä olet coachingin tai outplacementin tarpeessa?

Kirjoittajasta Minna Kajanne