Palkanlaskijana Azetsilla ADP-tiimissä

Azets Life | 23.10.2019

Kirjoittaja Tiina Nieminen

Oma urani palkanlaskennan parissa alkoi 2000-luvun alkupuolella. Tätä ennen olin kerryttänyt toimistoalan työkokemusta sihteerin ja myyntiassistentin tehtävissä. Palkanlaskenta oli minulle jotain ihan uutta, kun pääsin mukaan palkkahallinnon muutosprojektiin lahtelaiseen tehtaaseen. Paperin TES ja paikallinen sopiminen tulivat kerta heitolla tutuiksi. Hoidin työntekijöiden työsuhteiden elinkaaren loppuun palkkahallinnossa, kun Suomen tuotanto siirrettiin toiseen konsernin omistamaan yksikköön. Tilanne oli minulle aikamoinen koulu näin palkkahallinnon näkökulmasta. Tämä yli kahdeksan vuoden työpesti herätti kipinän ja innostuksen palkkahallinnon tehtäviin jopa minulle, joka oli aina pitänyt itseään huonona matematiikassa. Sillä onhan palkanlaskenta ja HR toki paljon muutakin kuin vain matemaattista laskentaa.

Kansainvälisten asiakkaiden ADP-tiimi

Azetsilla aloitin ADP-tiimissä joulukuussa 2016 ja sain hienon uuden nimikkeen Payroll & HR Analyst. Azets toimii Suomessa ADP :n paikallisena palkanlaskennan partnerina. Toimintaympäristömme on ADP:n oma portaali. Tiimissä on paljon kansainvälisiä asiakkaita, joissa palkanlaskennan yhteyshenkilönä toimii usein ulkomaalainen henkilö. Työkielenä on englanti. Ammattisanaston haltuun ottaminen sujui loppujen lopuksi hyvin, vaikka alussa sitä jännitinkin. Talon sisäinen Payroll English -koulutus ja tiimi ovat tukeneet tässä minua. Tiimissä kommunikoimme keskenämme välillä myös englanniksi, mikä tuo lisäarvoa työskentelyyn. Kun tulin taloon, jokaisella oli ns. omat asiakkaat.

Tänä päivänä pyrimme tekemään työt tiimissä ja asiakkaat ovat yhteisiä kaikille. Käymme joka aamu läpi jokaisen tiimin jäsenen työtilanteen ja mahdolliset avun tarpeet. Kerran viikossa pidämme yhteisen tiimipalaverin ja käymme läpi ajankohtaiset asiat ja mahdolliset ongelmacaset. Olen hoitanut alusta asti noin parinkymmenen asiakkaan palkkoja kuukausittain. Työ pitää sisällään paljon asiakkaan neuvontaa esimerkiksi Suomen vuosilomakäytännöstä tai sairasajan palkkaan liittyvästä TES-tulkinnasta. Tuntuu, että peruspalkanlaskenta on oikeastaan pieni osa työtä. Myös tulorekisterin mukaantulo luo oman uuden haasteen tämän päivän palkanlaskentaan. Jokainen päivä on kuitenkin erilainen ja aina tulee uutta opittavaa.

Koulutus ennen kaikkea

Azetsilla olen päässyt koulutuksiin aina, kun olen vaan pyytänyt. Payroll English – ja vastikään päättynyt Payroll Academy -koulutukset ovat antaneet paljon lisäpotkua päivittäiseen työhön. Payroll Academy oli ensisijaisesti suunnattu aloittelevalle palkanlaskijalle, mutta se kyllä osui ja upposi myös minulle. Koulutuksessa käytiin läpi palkanlaskennan perusasioita esimerkein ja tehtävin. Samalla tutustuttiin myös kollegoihin muista tiimeistä. Työhön kuin työhön kuuluu mielestäni jatkuva itsensä haastaminen ja kouluttautuminen. Azets on tarjonnut kehittymismahdollisuudet ja haastanut minut ammatillisesti. Olen kokenut paljon oppimisen iloa Azetsilla ollessani.

Tiimityötä parhaimmillaan

Kehitystyö omassa tiimissä on jatkuvaa ja huikean nopeaa, niin kuin koko Azetsilla. Tätä työtä ei voi verrata mihinkään aikaisempaan palkanlaskijan työhöni. Muun muassa tiimityöskentely ja tiimipalaverit, robotiikka, kehittyvä toimistoautomaatio, paperiton arkistointi sekä englanti työkielenä ovat osa niitä seikkoja, jotka ovat mullistaneet oman aikaisemman käsitykseni palkanlaskennasta. Tämä on myös mahdollistanut oman osaamiseni huiman positiivisen muutoksen. Henkilökohtaisesti pidän tästä työstä juuri siksi. Kaunis kiitos tietysti omalle tiimille ja tiiminvetäjälle, jotka ovat omalta osaltaan mahdollistaneet kehittymiseni!

post author

Kirjoittajasta Tiina Nieminen

Payroll & HR Analyst, Azets