Ajatuksia taloushallinnon työstä ja tulevaisuudesta

Azets Life | 17.05.2023

Kirjoittaja Ville Korkala

Kävimme Salla Vesimäen kanssa vierailulla Haaga-Helian Ammattikorkeakoulussa kirjanpidon kurssilla ja pidimme oppitunnin aiheesta ”Taloushallinnon prosessien tehostaminen automatiikalla ja/tai roboteilla”. Tässä blogissa kerron luennon sisällöstä ja ajatuksistani liittyen taloushallinnon työn tulevaisuuteen.

Kirjanpitäjä katsoo isoa kuvaa

Kerroimme tuleville taloushallinnon ammattilaisille automaation kehityksestä taloushallinnon prosesseissa sekä siitä, miten automaation tuoma muutos näkyy taloushallinnon työssä.

Ydinviestimme oli, että automaation ansiosta kirjanpitäjän työ on yhä enemmän analyyttisuutta vaativaa kokonaisuuden katsomista. Yksittäisten tositteiden läpikäynnin sijaan tunnemme asiakkaan erityispiirteet, katsomme enenevissä määrin isoa kuvaa ja huolehdimme, että kirjanpito on oikein. Rutiinien väheneminen ja työn muutos automaation myötä haastaa niin vanhoja tekijöitä kuin vasta-alkajiakin, joiden täytyy vielä rakentaa perustaa ammattitaidolleen. Näitä haasteita ratkaisemme lähivuosina varmasti kaikki yhdessä.

Lue myös Yhteisöllistä ja rentoa toimintaa teknologian parissa

Automaation käyttö laajenee

Jatkossa työhön kuuluu yhä enemmän automaation valvomista ja hallittua hyödyntämistä. Automaatio tulee hoitamaan yhä isompia kokonaisuuksia, jopa kokonaisia kirjanpitoja. Tarve standardisoinnille kasvaa samalla, kun prosesseja automatisoidaan. 

Taloushallinto muuttuu yhä reaaliaikaisemmaksi, ja painetta sähköisille ja standardinmukaisille prosesseille tulee yhä enemmän myös verottajalta ja muilta viranomaistahoilta. Näkisinkin, että taloushallinnon palveluja tarjoavat yritykset voivat tulevaisuudessa enenevissä määrin olla helpottamassa muiden yritysten taakkaa hoitamalla kirjanpidon, jolloin muut yritykset voivat keskittyä ydinliiketoimintaansa.

Aika näyttää onko kirjanpitäjän työ tulevaisuudessa laiturin nokassa päivystämistä vai automaatioprosessin monitorointia suurten näyttöjen äärellä ja ongelmatilanteiden ratkaisua. Työn asiantuntijaosuus tulee varmasti säilymään jatkossakin.

Rutiinista poikkeavissa tilanteissa ihminen on edelleen paras arvioimaan kokonaisuutta ja kaikkia huomioon otettavia asioita. Teköäly tuo poikkeamat tarjottimella selvitettäväksi, mutta pystyy tekemään vain sen, mihin lähtödata antaa edellytyksiä. Kirjanpitäjän tai Controllerin työ tullee olemaan yhteistyön tekemistä tekoälyn ja automaatioratkaisujen kanssa – Reaalimaailman tulkkaamista tekoälylle.

Perusasiat pitää edelleen hallita

Opiskelijoilta tuli ilahduttavan paljon hyviä kysymyksiä, jotka haastoivat vierailevia luennoitsijoita. Mieleen jäi erityisesti kysymys: ”Kun automaatio hoitaa perusprosessit ja tulevaisuudessa tekoäly osaa ehkä jopa itse kehittää prosessia, onko ihmisten tarvetta enää osata ihan kaikkia perusasioita?”

Varmasti tulemme tulevaisuudessa erikoistumaan yhä enemmän osa automaatioon, osa talouden asiantuntijakysymyksiin. Tarve osaamiselle vaihtelee tehtävänkuvan mukaan. Lopulta palataan kuitenkin aina perusteisiin. Vaikka Excel onkin kätevä työkalu, näen edelleen tarpeelliseksi myös kertolaskun opettamisen kouluissa.  

Käytännön esimerkkinä käytimme ostolaskuprosessia, jossa muutos on näkynyt käsinkosketeltavasti. Käyttöön on tullut askel kerrallaan sääntöpohjaista automaatiota, integraatioita, robotiikkaa ja tekoälyä. Kyse on silti edelleen samasta prosessista, eikä tarve ymmärtää perusasioita ole kadonnut minnekään.

Tilaisuuden tullen emme tietenkään myöskään unohtaneet mainostaa loistavaa työpaikkaamme. 😊 Tulevilta Azetslaisilta peräänkuulutimme oikeaa asennetta, asiakaspalvelu- ja viestintätaitoja, halua oppia ja ratkaista ongelmia sekä intoa sähköisten työkalujen hyödyntämiseen!

Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja työskentelyyn Azetsilla

post author

Kirjoittajasta Ville Korkala

Senior Development Manager, Accounting. Ville on 13 vuoden ajan kehittänyt laskennan palveluita Azetsilla, tehden sitä viime vuodet päätyönään. Kokemusta vuosien saatossa on kertynyt etenkin voimakkaasti kasvavien ja kansainvälistyvien yhtiöiden taloushallinnon haasteista sekä niiden ratkaisemisesta.