Esihenkilötyön trendejä 2021

Johtaminen | 24.01.2022

Kirjoittaja Nora Ojala

Kannattele, luo uskoa, näytä suuntaa – vuoden 2021 saldoa

Käyn läpi muistiinpanoja pidetyistä työpajoista, valmennuksista ja coaching-tapaamisista miettien, mitä taitoja esihenkilöiltä ja johtajilta on menneen vuoden aikana vaadittu. 

Yksilölähtöisyys korostui

Pandemia on kohdellut meitä eriarvoisesti ja vaatinut johtamiselta yhä yksilölähtöisempää otetta. Toisaalta etätyöstä nautiskelijalle rauhoittelua, ettei enää koskaan ’tarvitse’ tulla päivittäin toimistolle ja toisaalta työkavereita kaipaavalle lupauksia siitä, että kokoonnumme heti, kun se on mahdollista.

Työyhteisön rooli kasvoi

Työyhteisö on alkanut näytellä kokonaisuudessa yhä suurempaa roolia etätyön sitouttaessa meitä kyllä ammattiimme, mutta ajaessa meitä fyysisesti kauemmas toisistamme. Miten varmistat työyhteisön yhtenäisyyden ja hyvinvoinnin virtuaaliarjessa? -tyyliset HR-julkaisujen otsikot haastavat esihenkilökuntaa ja saavat heidät syyllistymään entuudestaan.

Tukea tarvittiin enemmän

Erityisesti kahdenkeskisissä sparraushetkissä nousee esiin, että osa esihenkilöistä on toiminut ensisijaisesti riitojen ratkojana ja väärinymmärrysten korjaajana tiimiläisten taantuessa turhautumisen paineessa harmittelijoiksi ja mielensäpahoittajiksi. Tukea on tarvittu monella tavalla ja tasolla ja näkemykseni onkin, että vuosi 2021 teki monesta esihenkilöstä kannattelun erityisosaajan.

Sinnikkyys näkyi

Myös sinnikkyydestä on huikeita näyttöjä. Jungle Juice Barin pop up -juoma ”Periksi ei anneta!” näyttää virranneen monen suonissa. Erityisesti matkailu- ja ravintola-ala sekä tapahtuma- ja taideala ovat joutuneet vastatuuleen. Silti suuri osa toimijoista on noussut aina uudestaan jaloilleen. Te olette sankareita! Kyky saada porukka näkemään valoa mutkaisenkin tunnelin päässä – se on taito, jos joku. Tätä valoa olemme tähyilleet monen johtoryhmän kanssa.

Suunnannäyttämisen kyky korostui

Vuonna 2021 voittivat ne, joilla on kyky näyttää suuntaa. Kyky luoda houkutteleva tulevaisuuden kuva, jota kohti henkilöstö haluaa kulkea. Moni organisaatio kirkasti ja terävöitti strategiaansa ja tavoitteitaan – tämä tuli varmasti tarpeen ja tästä olen nähnyt hienoja johtamisen taidonnäytteitä.

Merkityksettömyys korostui

Äärimmäisen harva on enää valmis käyttämään kolmasosan elämästään mitättömäksi kokemiensa asioiden parissa. Osa lähti: ne, jotka eivät kokeneet tekemistä enää omakseen. Moni jäi: ne, jotka (ehkä pohdintansa jälkeen) halusivat olla mukana toteuttamassa tehtävää kyseisellä porukalla. Vaikka vaihdot ovat usein kivuliaita, uskon että ne jalostavat. Ja toivottavasti muistuttavat meitä kiinnittämään enemmän huomioita niihin, jotka jäivät kuin niihin, jotka lähtivät.

Vuosi 2021 vahvisti meitä, se on varmaa. Nyt alkuvuonna on tärkeämpää kuin koskaan ottaa oma porukka yhteiselle langalle ja pysähtyä pohtimaan: Mitä mennyt vuosi meille opetti? Opit saattoivat tulla kivuliaasti, joten niitä ei missään nimessä saa jättää keräämättä talteen.

Mitä mennyt vuosi sinulle opetti?

Kirjoittaja työskentelee useiden organisaatioiden johtamisen ja esihenkilötyön kehittymisen tukena havainnoiden, kuunnellen, ehdottaen, rohkaisten, haastaen ja tuupaten vastuunkantajia poluillaan.

Azets auttaa murrospaikoissa, perustan rakentamisessa, hyvien johtamiskäytäntöjen vahvistamisessa, kulttuurin uudistamisessa sekä kasvun vauhdittamisessa. Vuoden 2021 aikana toimimme kymmenien asiakasorganisaatioiden johdon ja esimiesten kumppanina tavoitteena tukea yhteistä onnistumista. 

 

Tutustu maksuttomiin johtamisen oppaisiimme. Klikkaa oppaan kuvaa ja lataa opas sähköpostiisi.

Cover opas toimintakulttuurin johtamiseen 299px x 278px.jpg       Cover Esimiestyön rooli asiakasarvon kasvattajana_199x278px.jpg

post author

Kirjoittajasta Nora Ojala

Senior Manager, Consulting, Azets. Nora on toiminut johtamisen ja johtoryhmätyön kehittäjänä viimeisen 15 vuoden ajan, toimien samanaikaisesti esimies- ja liiketoimintavastuutehtävissä. Noran osaamisalueita ovat myös organisaatiokulttuurin uudistaminen sekä muutoksen johtaminen. Johtamisen ja johtoryhmätyön kehittäminen, organisaatiokulttuurin uudistaminen, muutoksen johtaminen.