Automaatiokisan päävoittona kesätyö

Azets Life | 03.03.2021

Kirjoittaja Juha Huotari

Järjestimme syyslukukaudella pääkaupunkiseudun korkeakouluissa kilpailun, jossa haimme opiskelijoiden ratkaisuja kirjanpidon automatisointiin liittyvään tehtävään. Kisan voittaja, Aalto yliopiston maisteriopiskelija Atte Sallinen vakuutti meidät kisatyöllään. Palkintona Atte saa kesätyöpaikan Azetsilla.

Ongelma on meille taloushallinnon ammattilaisille tuttu: kirjanpitoon on olemassa paljon erilaisiin tarpeisiin räätälöityjä ohjelmistoja, joiden väliin jää katvealueita ja jotka eivät välttämättä keskustele keskenään. Näissä tilanteissa ratkaisuna on usein jonkinlainen automaatio, ja tämän tyyppiseen ongelmaan lähdimme hakemaan ratkaisuja opiskelijoille järjestetyssä kilpailussa.

Kisassa annettiin tehtäväksi miettiä ja kuvata ylätason prosessi eri lähteistä vastaanotettavan datan käsittelylle ja suunnitella prosessin toteutus. Halusimme kisan avulla innostaa opiskelijoita pohtimaan niitä käytännön automaatioon liittyviä ongelmia, joita työelämässä saattaa tulla vastaan.

Automaatioratkaisujen kehittämisessä ei riitä pelkästään se, että ymmärtää taloushallinnon toimintoja. On ymmärrettävä myös liiketoiminnan prosesseja sekä se, mihin prosessin kohtaan automaatiota rakennetaan ja mitä hyötyä siitä saadaan. Automaatiokisassa opiskelijat pääsivät pohtimaan juuri tätä.

Kilpailuun osallistujilla oli pari viikkoa aikaa tehdä kisatyönsä, ja sen jälkeen he esittelivät ne meille Zoomissa. Tehtävänanto ei ollut helppo, mutta kisan voittaneella Atella oli selkeä käsitys aiheesta ja hänen ratkaisuehdotuksensa erittäin toimiva.

Kesätyöntekijät ja harjoittelijat ovat meille arvokkaita ja yhteistyö alan oppilaitosten kanssa tärkeää. Opiskelijat toivovat entistä konkreettisempia yhteistyön malleja, pelkät yritysesittelyt eivät oikein jaksa enää kiinnostaa. Automaatiokisa ja kesätyöpaikka sen palkintona on yksi uudenlainen tapa tehdä oppilaitosyhteistyötä.

Automaatiokisan voittaja kertoo

Automaatiokisan voittaja Atte Sallinen opiskelee Aalto yliopistossa kauppatieteitä. Azetsin kisailmoitus koulun työ- ja harjoittelupaikkasivuilla herätti Aten kiinnostuksen, koska hän ajatteli pystyvänsä hyödyntämään siinä paitsi analytiikkaan liittyviä pääaineopintojaan, myös aiempaa työkokemustaan taloushallinnosta ja siinä käytettävistä teknologioista.

”Yleensäkin case-tyyppiset työt ovat opinnoissa kiinnostavimpia, koska niistä oppii parhaiten. Lisäksi toki kiinnosti erilainen tapa hakea kesätyöpaikkaa. Nyt ei tarvitse aloittaa hakemusrumbaa tammikuussa.”

Atte käsitteli kisatyössään erilaisia tapoja hyödyntää automaatiota asiakasmateriaalin käsittelyssä. Avoimien rajapintojen kautta tehtävät datasiirrot ja niiden automatisointi on yksi esimerkki, jolla voidaan tehostaa prosessia.

Myös taloushallinnon tulevaisuus on entistä enemmän teknologiaa ja datan käsittelyä. Attea kiinnostaa uusien tapojen käyttäminen sellaisilla alueilla, joilla niitä ei aiemmin ole käytetty.

”Numeroiden ja niiden pyörittämisen lisäksi on ymmärrettävä tekninen puoli – mitä prosesseissa on niin sanotusti konepellin alla. On kiinnostavaa tutkia olemassa olevien ratkaisujen pullonkauloja ja pohtia, miten asiat voisi tehdä paremmin.”

Kesätyöpaikkaan Azetsilla kuuluva viikko automaatiojohtajana ehkä vähän jännittää.

”Automaatiojohtaja ei ole tittelinä kovin yleinen. Viikon kestävän sijaisuuden aikana saan varmasti käsityksen siitä, mitä tontille käytännön tasolla kuuluu.”

Aten kisavoittoon kuuluu kesätyöpaikan ohella viikko allekirjoittaneen pallilla automaatiojohtajana. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksia.

 

Tutustu Azetsiin työpaikkana. Azetsilla olet liiketoimintamme sydän. 

 

post author

Kirjoittajasta Juha Huotari

Juha työskentelee Automation Managerina Azetsin teknologiayksikössä. Vastuualueisiin kuuluvat ohjelmistorobotiikka ja prosessiautomaatio.