Kassavirta on kuningas

15.02.2023

Kirjoittaja Azets Finland

Azetsin Bang the Drum -podcastin ensimmäisessä jaksossa (Cash Is King) Donald Boyd, Head of Growth, Azets ja Josh Levy, CEO, Ultimate Finance, keskustelevat kassavirran merkityksestä pk-yrityksille.

Työt on tehty, projekti valmis ja lasku lähetetty asiakkaallesi. Mutta katkeransuloinen tunne ei päästä irti. On ollut vaikea kuukausi korkeine kustannuksineen, ja tiedät hyvin, että voit rentoutua vasta, kun myyntilaskusi on maksettu. 30 päivän maksuaika vaikuttaa ikuisuudelta, ja ajatus maksuviivästyksestä on täysin sietämätön.

Kuulemme kassavirrasta melkein kaikkialla minne menemme, ja se on luultavasti yksi yleisimmin käytetyistä liiketoiminnan muotisanoista. Miksi sillä on niin olennainen merkitys? Voimmeko jollain tavalla luoda ennustettavamman ja terveemmän talouden? 

Voit myös kuunnella koko Cash is king -podcastin ja seuraavat jaksot englanniksi.

Mitä kassavirta tarkoittaa?

Kassavirta on rahaa, joka tulee ja lähtee yrityksestäsi. Kassavirta on eri asia kuin voitto, joka ei ota huomioon liiketoiminnan kuluja, vaan keskittyy yksinomaan rahaan, joka tulee yritykseen.

Kolme viidestä pk-yrityksestä ilmoittaa kokeneensa kassavirtaongelmia, jotka ovat johtaneet ongelmiin maksamisessa, velkojen selvittelyssä ja jopa uusien töiden vastaanottamisessa. Korkean inflaation, nousevien käyttökustannusten ja syvenevän energiakriisin myötä kaikenkokoiset yritykset kaikilla aloilla tuntevat puristuksen.

"Uskon, että mitä paremmin ymmärrät kassavirtasykliäsi, sitä enemmän vaihtoehtoja sinulla on, ja mitä aikaisemmin ja ennakoivammin etsit neuvoja, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on vaikuttaa asiaan."

- Josh Levy

PK-yritysten suurimmat virheet kassavirran suhteen

Käteisvaroihin ja ennustamiseen ei keskitytä tarpeeksi

Suurin virhe on se, ettei keskitytä tarpeeksi käteisvaroihin.

"Ennusteet tulee ennen kaikkea saada kuntoon. Teillä on oltava 13 viikon kassavirta, sanon aina asiakkailleni. Se on tärkeämpää kuin mikään muu asia, jonka voit tehdä kirjanpidon näkökulmasta. Siten tiedät, mitä yrityksessäsi tapahtuu seuraavien 90 päivän aikana.”

- Donald Boyd

Ennustamisen avulla voit projisoida eteenpäin kassavirtaa ajatellen nähdäksesi, miten yrityksesi pärjää tulevina kuukausina. Pysyt askeleen edellä ja saat tarpeeksi aikaa suunnitella, mitä tehdä. Ilman ennustamista keskityt liikaa päivä päivältä elämiseen.

Maksuviivästykset

Monet yrittäjät kamppailevat maksuviivästysten kanssa. Voit laittaa 30 päivän maksuehdon laskuihisi, mutta sinun on käytettävä aikaa niiden asiakkaiden tavoittamiseen, jotka eivät maksa laskua ajoissa.

Kassavirtaan kohdistuu valtavia paineita, kun käteisen saaminen kestää liian kauan. Voit sisällyttää sen ennusteisiisi, mutta jos takaisinmaksua ei ole asetettu tapahtumaan vielä 60 päivässä, kassavirta hidastuu, kun se on kriittisimmillään.

"Monet pk-yritykset ovat haluttomia hoputtamaan asiakkaitaan, ja se voi olla todellinen ongelma. Siksi luottovalvonnan ulkoistaminen on kasvattanut suosiotaan viimeisten 10–15 vuoden aikana. Eihän yrityksen omistaja halua lähteä perimään maksua samaan aikaan kun yrittää kasvattaa liiketoimintaa."

- Josh Levy

Olisi virhe antaa odotusajan käydä liian pitkäksi. Voi tuntua kiusalliselta pyytää jotakuta maksamaan laskunsa sinulle, mutta se, mitä pyydät, on täysin järkevää.

Mitkä alat kärsivät eniten?

Tämä vaikuttaa suuresti perinteisiin teollisuuden, suunnittelun ja rakentamisen palvelualoihin, jotka yleensä käyvät kauppaa B2B-ehdoilla laskutuksen ja maksamisen suhteen. Mutta vaikutukset kohdistuvat erityisesti kaikkeen kuluttajiin liittyvään – aloihin, jossa kuluttaja on arvoketjun päätepiste. Niihin kohdistuu paineita inflaation vuoksi.

"Silti se ei ole vielä täysin toteutunut kuluttajan silmissä. Vaikka kuluttajalla on paineita nousevista yleiskustannuksista, asuntolainojen korkojen noususta sekä yleisestä inflaatiosta ja siihen liittyvästä epävarmuudesta, se ei ole vielä vaikuttanut vähittäiskaupan sekä hotelli- ja ravintola-alan kulutukseen sillä tavalla, jolla se mahdollisesti tulee talven aikana vaikuttamaan."

- Josh Levy

Yritysten omistajien on nostettava hintoja korvatakseen lähtevän kassavirran. Tämä johtaa siihen, että kuluttajat päättävät olla menemättä ravintoloihin, baareihin jne., ja ostavat sen sijaan halvempia vaihtoehtoja. Käteistä lähtee ulos, mutta ei tule takaisin.

"On tärkeää ottaa askel taaksepäin ja tarkastella omaa liiketoimintamallia ja pohtia oikeasti, oletko merkityksellinen asiakkaillesi. Yritysten on nyt enemmän kuin koskaan luotava itsensä jatkuvasti uudelleen."

- Donald Boyd

Osaajapula

Monet yritykset eivät pysty täyttämään avoimia työpaikkojaan, joten vaikka kassavirta olisi hyvä, yrityksellä voi olla toimitusketjuongelmia, asiakasinflaatioita, puutetta rahoitukse­­sta ja ihmisistä, joita tarvitaan liiketoiminnan kasvattamiseksi. Yritysten on maksettava enemmän rekrytoidakseen ja pitääkseen ammattitaitoiset työntekijänsä. Vertaisarviointien nopeuttaminen jopa kuudella kuukaudella on yleistymässä, ja tammikuun palkankorotukset tapahtuvat jo kesäkuussa.

"Mutta juuri sitä on pk-yritysten markkinoiden kauneus: Ne ovat niin joustavia, että ne pystyvät kääntämään suuntaansa, uudistumaan ja muuttamaan liiketoimintamalliaan vaikeina aikoina. Jos yritys on suuri, on erittäin vaikeaa tehdä niin. Jos puolestaan yrityksessä on vain 20–30 työntekijää, on suhteellisen helppoa järjestää se uudelleen ja saavuttaa oikeanlainen liiketoimintamalli, jossa on mukana oikeat ihmiset, oikeat neuvot ja oikeat rahoituskumppanit."

- Donald Boyd

Mitä voit tehdä parantaaksesi yrityksesi tilannetta?

”Jos olet yrityksen omistaja, teet itsellesi valtavan palveluksen ottamalla teknologian käyttöön kaikessa missä vain voit. Kuukausittaiset maksut voi hoitaa ilman kirjanpitäjää pilvipohjaisen ohjelmiston kautta, jota käytetään samalla tavalla kuin pankkitiliä. Kirjanpidon voi hoitaa puhelimella. Sen ansiosta erittäin kiireisille yrittäjille jää enemmän aikaa tehdä tärkeämpiä asioita."

- Josh Levy

  • Hanki hyvä taloudellinen neuvonantaja
  • Hanki kirjanpitäjä, joka auttaa sinua luottopisteiden ja kassavirran suhteen.
  • Tee 13 viikon (90 päivän) ennustesuunnitelma.
  • Keskity voiton sijaan enemmän kassavirtaan.
  • Ole tietoinen siitä, mihin arvoketjun vaiheeseen kuulut, ja pidä pintasi ehtojesi suhteen.
  • Vaali yhteyksiä ja verkostoidu neuvonantajien, rahoittajien ja paikallisen yritysyhteisön kanssa.
  • Löydä yrityksellesi sopiva yritystuki.
  • Tutki ilmaisia työkaluja, kuten luottoluokituslaitoksia.
  • Investoi teknologiaan ja automaatioon.

"Voit tarjota pienen alennuksen, jos joku maksaa viikon tai kahden viikon kuluessa 30 päivän sijaan, kun olet tekemisissä suuren volyymin asiakkaan kanssa. Tämä voi olla hyvinkin merkityksellistä yritykselle. Jos saat maksun ja tilityksen seitsemän päivän kuluessa laskusta 45 päivän tai 60 päivän sijaan, käytössäsi on enemmän käteistä toimittajallesi maksamiseen tai muihin kuluihin käytettäväksi. Ennen kuin huomaatkaan tuotat enemmän ja myyt enemmän."

- Donald Boyd

Nykyiset talouden olosuhteet eivät ehkä ole ihanteelliset, mutta pk-yrityksillä on uusia kasvumahdollisuuksia. Keskittymällä budjettiin ja kassavirtaan, verkostoitumiseen ja automaatioon voit tehdä paljon hyvää yrityksellesi.

Mikäli haluat neuvoja kassanhallintaan, asiantuntijamme auttavat sinua. Kassavirtalaskelmiin keskittyvässä palvelussamme saat asiantuntijan avuksesi yrityksesi kassavirran optimointiin.

Tilaa Azetsin uutiskirje. Saat mm. uusimmat blogimme, tietoja lakimuutoksista, webinaarikutsuja ja asiantuntijoidemme kirjoittamat oppaat suoraan sähköpostiisi.

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

post author

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.