Tekoäly tuo meidän työt

Teknologia | 18.02.2020

Kirjoittaja Ulla Nikkanen

Suomalaisia on peloteltu viime vuodet sillä, että digitalisaatio, tekoäly ja robotit vievät meidän työmme. Ei ihme, että kehitystä vastustetaan. Muutosvastarinta on inhimillistä, sillä digitalisaatio disruptoi työtämme nyt nopeammin kuin koskaan aiemmin. On totta, että digitalisaation myötä osa työtehtävistä siirtyy ihmiseltä koneelle. Tekoäly päihittää ihmisen jo monilla sellaisilla aloilla, jotka ovat olleet arvostettujen asiantuntijoiden hommia. 

Tähän saakka digitalisaatiosta on kuitenkin puhuttu jossain lähitulevaisuudessa tai jopa kaukaisuudessa häämöttävänä asiana. Se on kuitenkin jo täällä, ja siihen pitäisi reagoida. Jos työ on muuttunut digitaalisaation myötä, niin miten käy niiden töiden, jotka kone hoitaa tarkemmin, nopeammin ja paremmin kuin ihminen?

Tällaista vaativaa, mutta toistuvaa työtä tehdään paljon esimerkiksi täällä meillä Azetsilla. Onkin sanottu, että meidän työmme tulee digitalisoitumaan ensimmäisenä. Kone tekee tilinpäätöksen tarkasti ja nopeasti.

 Se ei vielä ehkä ole mullistanut alaamme, mutta työ on jo muuttunut. Meillä ihminen keskittyy yhä enemmän neuvojen antamiseen, kone hoitaa laskemisen. Tekoäly ei korvaa kirjanpitäjää, vaan nostaa hänet uudelle tasolle. Lue Azetsin kirjanpitopalveluista.

Digitalisaatiota paljon pelottavampaa on se, että muutos kielletään: työnnetään pää pensaaseen ja odotetaan, että kaikki menee hyvin. Muutokseen on suhtauduttava aktiivisesti – niin yhteiskunnan, yritysten kuin yksilöidenkin tulee valmistautua siihen. Meidän laadukas koulutusjärjestelmämme ei ole osannut ottaa huomioon sitä, millaisia osaajia tai taitoja tulevaisuudessa tarvitaan. Yritykset kulkevat laput silmillä, eivätkä reagoi riittävän ajoissa siihen, että niiden kilpailijat tulevat aivan uusilta toimialoilta.

Tekoäly tulee viemään monia työtehtäviä. Hyvä niin, sillä työelämään kuuluu aivan liikaa tylsiä rutiinihommia. Työmme muuttuu mielenkiintoisemmaksi, inhimillisemmäksi ja meille ihmisille sopivammaksi. Tekoäly vie meidän työmme, mutta se tuo uutta tilalle. Tälle muutoksen tielle me haluamme auttaa asiakkaitammekin, sillä olemme itse jo etunenässä matkalla.

Lue myös blogi Tekoäly on taloushallinnon tukiäly.

Tilaa Azetsin uutiskirje sähköpostiisi

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

post author

Kirjoittajasta Ulla Nikkanen

Toimitusjohtaja, Azets Insight Oy