Talousjohtaja tukena tilinpäätöksessä

Taloushallinto | 20.12.2022

Kirjoittaja Sini Hartikainen

Kuluva vuosi lähenee loppuaan ja monilla yrityksillä on pian käsillä tilinpäätöksen laadinta. Tässä kohtaa on hyvä hetki tehdä viime hetken katsaus ja alkaa valmistautua tilinpäätökseen.

Suunnittele tilinpäätöstyö huolella

Vuoden vaihteen ja tilinpäätöshetken suunnittelu on tärkeää. Kannattaa tehdä ainakin seuraavat:

  • määritä tilinpäätöstyön aikataulu
  • suunnittele ja ohjeista tilikauden katkon jaksotukset oikein
  • sovi mm. tilintarkastajien kanssa työn aikataulusta
  • tiedota aikataulut ja työvaiheet myös oman yhtiön sisällä, jotta kaikki päättyvälle kaudelle kuuluvat tuotot ja kulut saadaan käsiteltyä ja ajettua sisään järjestelmään ennen kauden sulkemista.

Kun tilinpäätöstyö on aikataulutettu hyvin ja eri työvaiheet ennakoiden, valmistelevat toimenpiteet tehden, taataan riittävästi aikaa tärkeiden ja hankalampienkin kohtien työstämiseen ja saadaan tilinpäätös tehtyä laadukkaasti.

Tutki päättyvän tilikauden luvut tarkasti

Päättyvän tilikauden viimeisten kuukausien luvut on syytä katsoa tarkasti läpi ennen kuin tilinpäätöskausi on käsillä, jotta tilinpäätöksen yhteydessä pahimmilta yllätyksiltä ja selvitystyöltä vältyttäisiin. Tilinpäätökseen valmistautumisen tärkeänä osana on oman pääoman tilanteen tarkastelu sekä konserniyhtiöiden välisten erien, kuten konserniavustusten ja yhtiöiden välisten tapahtumien suunnittelu verotuksen näkökulma huomioiden.

Loppuvuoden toteuma ja tilinpäätös ovat myös tärkeä kohta uuden alkavan tilikauden budjetin ja ennusteen päivityksessä. Talousjohtajan on kyettävä seuraamaan ja mittaamaan onnistumista asetettuihin tavoitteisiin nähden asianmukaisten työkalujen avulla.

Talousjohtaja avuksesi palveluna

Edellä mainittujen kohtien läpikäyntiin on hyvä ottaa mukaan taloushallinnon asiantuntija. Meiltä Azetsilta saat tarvittaessa käyttöösi palveluna talousjohtajan tukemaan yhtiön johtoa päätöksenteossa sekä tilinpäätöstyön ohjauksessa. Voimme auttaa myös interim-palvelujemme kautta.

Talousjohtaja auttaa tilinpäätökseen valmistautumisessa, raportoinnin kehittämisessä sekä on tukena juuri teidän tarpeita vastaavissa projekteissa. Tilinpäätöksen ollessa käsillä voidaan esimerkiksi huomata lukujen ennustamisessa olevan kehittämistarpeita uutta alkavaa tilikautta ajatellen. Näitä kehityskohtia on hyvä lähteä viemään eteenpäin oman yhtiön ulkopuolelta hankitun talousjohtajan avulla, joka osaa antaa uusia näkökulmia yhtiön johdolle.

Azetsin palveluvalikoimaan kuuluu asiantuntijapalveluiden lisäksi laadukkaat johdon raportointia tukevat työkalut kuten Azets Navita ja Azets Discover. Nyt on käsillä hyvä hetki ensi vuoden budjetin päivitykseen kuluvan tilikauden lopun ennustetta peilaten.

Budjetin viimeistelyssä on hyvä huomioida talouden yleisnäkymiä omaan toimialaan peilaten. Onko tietyllä toimialalla odotettavissa laskua, kuinka paljon? Pysyvätkö näkymät maailmantilanteesta riippumatta lähes samoina vai jopa parantuen? Sopivilla työkaluilla budjetin, ennusteen ja tunnuslukujen seuranta on vaivatonta. Saat myös tarvittaessa asiantuntijoidemme tuen budjetointiin.

Mikäli tilinpäätöksestä tai muista taloushallinnon asioista heräsi kysymyksiä, keskustelemme mielellämme kanssasi yrityksesi tilanteesta.

Tilaa Azetsin uutiskirje sähköpostiisi

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

post author

Kirjoittajasta Sini Hartikainen

Financial Controller, Azets. Sinillä on monipuolista kokemusta taloushallinnon tehtävistä ja erityyppisistä asiakasyrityksistä. Sinin päätoimipaikka on Imatralla.