Optimoi yrityksesi taloutta tulosbudjetin avulla

Taloushallinto | 14.04.2023

Kirjoittaja Azets Finland

Tulosbudjetti on yksi yrityksen tärkeimpiä budjetteja. Se on arvio yrityksen odotetuista tuloista ja menoista tietyn tulevan jakson (esimerkiksi vuoden) aikana. Tulosbudjetti sisältää samat luvut kuin tilinpäätös, mutta se koskee tulevaisuutta.  Sen avulla saat yleiskatsauksen siihen, millaisena näet yrityksen talouden tulevalla jaksolla, ja voit suunnitella toimintaasi ja resurssejasi siihen perustuen. Tulosbudjetti on siis arvio siitä, miltä tuloslaskelmasi näyttää vuoden lopulla.

Miksi laatia tulosbudjetti?

Erityisesti monet pienet yritykset eivät laadi budjetteja – tämä johtuu usein ajan, resurssien ja osaamisen puutteesta. Budjeteista on kuitenkin paljon etua, joten niitä kannattaa tehdä. Tulosbudjetti ei tietenkään ole kristallipallo, joka ennustaa yrityksen talouden tulevaisuuden. Sen sijaan se on tehokas ohjaustyökalu, joka voi antaa hyvän yleiskatsauksen ja mahdollistaa perusteltujen päätösten tekemisen.

Näin käytät tulosbudjettia

Tulosbudjetti voi näyttää sinulle sekä varoitusmerkkejä, joihin voit reagoida, että optimointimahdollisuuksia, joiden avulla saat yrityksestäsi kannattavamman. Tulosbudjettia voit soveltaa esimerkiksi yritysrakenteen tai tuotevalikoiman mukauttamiseen tulojen, kustannusten ja markkinoiden muutoksiin.

Lue myös Viisi tapaa hyödyntää budjetointia tehokkaammin

Miten tulosbudjetti laaditaan?

Laatiaksesi realistisen tulosbudjetin, sinun on ensin luotava yleiskatsaus tulevan vuoden kuukausittaiseen liikevaihtoon – ilman arvonlisäveroa. Tästä vähennät kaikki muuttuvat kustannukset, eli ne kustannukset, jotka muuttuvat sitä mukaa, miten paljon myyt. Muuttuviin kustannuksiin kuuluvat mm. tavarankulutus, pakkaaminen ja kuljetus.

Tämän jälkeen näet katetuottosi. Katetuoton on katettava kaikki kiinteät kustannukset, rahoituserät ja mahdolliset poistot. Ja se, mikä jää jäljelle, on yrityksen ylijäämä. Jos katetuotto ei kata kustannuksia, yrityksellä on alijäämää.

Lataa maksuton opas: Budjetointi ja ennustaminen – rullaavat ennusteet ja automaattinen talouden seuranta

Muista kaikki kiinteät kustannukset

Kiinteät kustannukset on seuraavaksi vähennettävä katetuotosta. Kiinteät kustannukset kattavat vakuutukset, vuokrat, verkkosivut, toimistotarvikkeet, markkinoinnin, palkat ja puhelinlaskut. Siksi onkin helppo epähuomiossa unohtaa jokin maksu – varsinkin jos se ei ole säännöllinen.

Jos olet ottanut lainaa yritykseen, jos olet ottanut luottoa tai olet ostanut jotain osamaksulla, sinun on myös vähennettävä niiden korkomenot budjetissa.

Ennusteet budjetin rinnalle

Vuosibudjetti perustuu yleensä tietyn hetken näkemykseen tulevasta taloudesta ja se voi olla joillekin yrityksille riittävä työkalu talousjohtamiseen. Toiset puolestaan saattavat tarvita reaaliaikaisempaa tietoa toiminnan ohjaukseen. Silloin on paikallaan laatia ennuste budjetin rinnalle. Se tarjoaa jatkuvasti päivittyvän realistisen näkemyksen tulevaisuudesta.

Lue myös Laadi budjetti ja ennusteet tehokkaasti

Objektiivisuutta budjettiin

Jos on omistaja tai johtaja, toivoo luonnollisesti, että yrityksellä menisi hyvin. Siksi menojen ja tulojen arvioinnissa, saattaa olla taipuvainen olemaan hiukan liian optimistinen.

Optimismi voi myös helposti paistaa läpi, kun pitää budjetoida menoja – silloin ehkä kuvittelee voivansa hoitaa jonkin tehtävän itse ja samalla säästää vähän materiaaleja tai työtunteja, jotta menot eivät nousisi. Tämä voi olla riski. Puolueeton neuvonantaja pystyy kokemuksellaan ja osaamisellaan laskemaan, ovatko arviosi realistisia – vai optimistisia.

Tarvitsetko apua budjetointiin ja ennusteiden laatimiseen? Asiantuntijamme voivat auttaa, lue palvelustamme ja ota yhteyttä

Tutustu myös Azets Navitaan, joka on Azetsin oma pilvipalveluna toimiva raportoinnin, budjetoinnin ja ennustamisen työkalu

Kiinnostiko tämä aihe? Tietoja lakimuutoksista, blogimme, webinaarikutsuja ja asiantuntijoidemme kirjoittamat oppaat, saat tilaamalla uutiskirjeemme.

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

post author

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.