Miten automaatio helpottaa talousjohtajan elämää?

Taloushallinto | Päivitetty 17.05.2023

Kirjoittaja Juha Huotari

Automaation ja tekoälyn tuomasta murroksesta taloushallinnon töihin ja toimenkuviin on esitetty sekä positiivisia että negatiivisia tulkintoja ja ennusteita. Selväksi on jo käynyt, että robotit eivät ole vieneet, ja tuskin tulevaisuudessakaan vievät, taloushallinnon ammattilaisten töitä. Mutta työtehtävät eivät varmasti ole samanlaisia kuin aikana ennen automaatiota.

Myös talousjohtajan toimenkuva on muuttunut taloushallinnon automaation lisäännyttyä.

Automaatio ja tekoäly tuottaa, talousjohtaja analysoi

Joskus vanha klisee tiivistää olennaisen parhaiten: nykypäivän talousjohtaja ei enää ole kirstunvartija. Hän on ammattilainen, joka luo yrityksen johdolle kuvan sen taloudellisesta tilanteesta saatavilla olevan datan pohjalta ja tekee analyysejä sekä suosituksia siihen nojaten. Talousjohtajan tulee jatkuvasti kehittää liiketoiminnan ja sen lainalaisuuksien analysointia.

Automaation ansiosta tähän työhön on onneksi enemmän aikaa ja työkaluja. Kun taloushallinnon rutiinit ja raportointi nopeutuvat ja niiden laatu kehittyy, talousjohtajalla on mahdollisuus ja velvollisuus käyttää enemmän aikaa ajattelemiseen. Talousjohtaja voi siis keskittyä yhä enemmän oman ammattitaitonsa kannalta yritystä eniten hyödyttävään työhön: analysoimaan yrityksen taloushallinnon lukuja ja auttamaan liiketoimintaa hyödyntämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Automaation ja tekoälyn ansiosta yritysten talousdata on laadukkaampaa, kun inhimillisten virheiden määrä tiedon käsittelyssä vähenee ja erilaisten kontrollien kustannus alenee. Näin ollen tiedon pohjalta tehdyt analyysit ja johtopäätökset ovat laadukkaampia.

Lue myös 5 syytä digitalisoida sopimusten hallinta

Menneestä tulevaan

Toinen talousjohtamisen klisee on, että taloushallinnon raportointi on taustapeiliin katsomista. Digitalisaatio auttaa siirtämään taloushallinnon fokusta tapahtuneen raportoimisesta tulevaisuuden ennustamiseen. Tekoäly voi esimerkiksi auttaa havaitsemaan suurista datamääristä trendejä, joita ihmisen voisi olla vaikeampi hoksata – tai ainakin se veisi enemmän aikaa.

Luotettavaa ja laadukasta dataa on olemassa jo paljon, mutta se voi olla hajallaan eri järjestelmissä ja eri tavoin kirjattuna. Automaation avulla on mahdollista yhdistää eri datalähteitä ja tuottaa sellaista tietoa, jota aiemmin ei ole ollut saatavilla. Digitalisaatio mahdollistaa datan käytön myös laajemmin – esimerkiksi toimialan markkina-analyysejä ja big dataa pystytään ottamaan osaksi analysoitavaa kokonaisuutta silloin, kun se on yrityksen näkökulmasta hyödyllistä.

Kaiken tämän ansiosta yrityksiä johdetaan entistä enemmän tietoon perustuen ja niissä pystytään tekemään parempia päätöksiä. Tekoäly on talousjohtajan tukiäly, jonka avulla hän voi keskittyä työssään olennaiseen.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat tiedon mm. uusimmista blogeistamme, ajankohtaisista webinaareistamme ja asiantuntijoidemme kirjoittamista oppaista ensimmäisten joukossa.

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

post author

Kirjoittajasta Juha Huotari

Juha työskentelee Automation Managerina Azetsin teknologiayksikössä. Vastuualueisiin kuuluvat ohjelmistorobotiikka ja prosessiautomaatio.