Talousjohtaja, tervetuloa takaisin töihin!
Mitä kesän lopussa, toisen vuosipuoliskon alkaessa kannattaa nostaa työpöydälle tarkasteluun? Talousjohtaja, huomioi ainakin nämä neljä asiaa:
1. Käy läpi tilannepäivitys, missä mennään eri liiketoiminnan osa-alueilla. Loman jälkeen pääset parhaiten kartalla käymällä keskeisten sisäisten sidosryhmien kanssa status update -tyyliset keskustelut. Onko liiketoiminnoissa tapahtunut loma-aikana yrityksen talouslukuihin, ennusteisiin ja budjetteihin liittyviä asioita, joista on hyvä olla tietoinen? Kokonaiskuvan haltuun ottaminen auttaa fokusoimaan huomion oikeisiin asioihin.
2. Tarkastele tavoitteita. Mille yrityksen kuluvalle vuodelle asetetut taloudelliset tavoitteet näyttävät suhteessa toteutuneeseen? Onko ennusteita tarpeen muuttaa tai tavoitteista keskustella yhdessä johtoryhmän ja taloustiimin kanssa?
Maailman tilanne on saattanut muuttua tavoitteiden asettamisen ja nykyhetken välillä niin paljon, että tarvitaan uusia fokusalueita, painotuksia taikka tavoitteita ja tavoitetasoja täytyy muuttaa.
3. Pidä ennusteet ajan tasalla. Kun tavoitetasot on tarkistettu, katse kannattaa kiinnittää euroihin. Onko loppuvuoden ennuste ajan tasalla? Usein tavoitteiden tarkastelun kautta myös ennusteita täytyy päivittää.
Tässä tarvitaan yrityksen sisäistä keskustelua eri liiketoimintojen budjeteista vastaavien henkilöiden kanssa. Vaikka vuodenvaihteeseen on vielä hetki aikaa, kannattaa ennustetta pohtia jo nyt. Mille tilinpäätös tulee näyttämään? Onko lukuja, joihin halutaan erityisesti vaikuttaa ja joille on mahdollista syksyn aikana tehdä jotain?
4. Suuntaa jo katse budjettikierrokseen. Seuraavan vuoden budjetointi lähtee liikkeelle yllättävän pian syksyn kiireiden käynnistyttyä. Pohjatyö budjettikierrokselle on kannattaa tehdä heti edellisen kierroksen valmistuttua, ja nyt suunnitelma ja tehty työ on hyvä palauttaa mieleen.
Onko budjetointiprosessia tarpeen kehittää edellisestä, vastaavatko järjestelmät tarvetta ja tarvitaanko esimerkiksi uusia tai muokattuja budjetointipohjia? Tässä vaiheessa esimerkiksi isoja järjestelmämuutoksia ei ehdi enää tehdä, mutta pientä viilausta kyllä.
On tärkeää huomioida, onko organisaatiossa tapahtunut muutoksia, joilla on vaikutusta budjetointiin. Organisaatiomuutokset kun voivat vaikuttaa budjetin rakenteeseen, jolloin vertailuluvut täytyy päivittää uutta tilannetta vastaavaksi.
Azets voi auttaa budjetoinnissa, ennustamisessa sekä muissa taloushallinnon kysymyksissä. Tutustu monipuolisiin taloushallinnon palveluihimme.