Veroton joululahja työntekijälle

HR | 15.12.2017

Kirjoittaja Katriina Huhtala

Onko kinkku tai kalkkuna veroton joululahja henkilöstölle? Joulun lähestyessä joulumieli saattaa vallata työnantajan. Kaikkien työntekijöitten työpöydälle ilmestyy ehkä jouluisesti koristeltu kortti, jossa on tieto, että kaikille työntekijöille on varattu joululahjaksi viiden kilon painoinen luomukinkku.

Mukava yllätys. Yllätys on vielä hienompi, jos työnantaja on malttanut miettiä hetken ja selvittänyt, kuinka verottaja työantajan lahjoihin suhtautuu. Voiko työnantajan muistamisesta seurata se, että myös verottaja muistaa työntekijöitä ja katsoo lahjan palkkaan rinnastettavaksi veronalaiseksi ansiotuloksi?

Tuloverolaki sääntelee myös työnantajan joululahjoja

Tuloverolaissa on oma säännöksensä (69§), jossa otetaan kantaa työnantajan lahjoihin. Sen mukaan veronalaiseksi tuloksi ei katsota koko henkilökunnan työnantajalta saamaa tavanomaista ja kohtuullista merkkipäivälahjaa tai vähäistä muuta lahjaa, joka on saatu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena. Joululahjat kuuluvat joukkoon vähäinen muu lahja.

 

Joululahjoja ei siis katsota verotettavaksi, jos

 

  • lahja annetaan koko henkilökunnalle
  • lahja on vähäinen
  • lahjaa ei ole saatu rahana eikä rahaan verrattavana eikä helposti rahaksi muunnettavana

Mitä tarkoittaa vähäinen joululahja

Sanakirjan mukaan vähäinen tarkoittaa pientä, vaatimatonta, heikkoa. Verottaja on määritellyt sanalle euromääräisen arvon.  Verottajan ohjeistuksen mukaan vähäisen muun lahjan arvo saa olla enintään 100 euroa. Summa on jo useiden vuosien ajan pysynyt samana ja voisikin kysyä voisiko verottaja antaa kansalaisille joululahjan ja tehdä lahjan arvoon indeksikorotuksen?

Ei rahaa eikä rahaksi verrattavaa

Joululahjaa ei saa verovapaasti antaa suoraan rahana eikä rahaan verrattavana lahjana. Rahaan verrattava lahja olisi esimerkiksi jonkun liikkeen lahjakortti, joka oikeuttaa saajan valitsemaan esinelahjan vapaasti. Riittävästi rajattu lahjakortti puolestaan voisi olla verovapaa. Verottajan silmissä liian suuri valinnanvapaus merkitsee sitä, että lahja on verrattavissa palkkaan ja on siten verotettavaa tuloa. Koska suppeakin valinnanvapaus voi olla ongelmallinen, niin varmimmalla pohjalla ollaan, kun työnantaja valitsee lahjan.

Kinkkuko siis vai kalkkuna?

Palatakseni otsikon aiheeseen: Koska työntekijälle jäävä valinnanvapaus ratkaisee verovapauden, niin anna tänä vuonna koko henkilökunnallesi lahjaksi kinkku ja ensi vuonna kalkkuna. Äläkä unohda niitä työpaikan kasvissyöjiäkään. Ja toivottavasti verottajan uusi ohjeistus tuo lievennystä tähän valinnanvapauteen.

Työsuhdejuridisista palveluistamme saat avun työsuhdeosaamista vaativiin tilanteisiin helposti ja joustavasti. Autamme niin työsuhdeasioiden kuntoon laittamisessa kuin arjen työsuhdekysymyksissäkin.

Kirjoittajasta Katriina Huhtala