
Parempaa taloushallintoa
Nappaa neuvot Azetsilta!
Keräsimme parhaat neuvot avuksesi taloushallinnon solmukohtien avaamiseen.
Katso neuvot videoilta.
Suunnittelemalla kassa kuntoon
Kassan kierron nopeuttamisessa laskutus on avainasemassa. Laskuta aina heti kun mahdollista, ja käytä ennakko- tai osalaskutusta, jos voit. Käytä lyhyitä maksuaikoja ja muistuta erääntyneistä laskuista heti. Saatavat kannattaa antaa ammattilaisen perittäväksi. Erityisesti jos yrityksen toiminta on sesonkiluonteista, voi laskujen myyminen olla kannattavaa kassavirran tasaamiseksi.
Yrityksen menoja voi tasata sopimalla laskujen pidemmistä maksuajoista tai osamaksuista. Isompia maksueriä kuten palkkoja, veroja ja rahoitusmenoja kannattaa ennakoida. Kasaantuviin menoihin voi hakea lyhytaikaistakin rahoitusta, jos myyntituloja on näköpiirissä.
Kassavirtalaskelma on tärkeä työväline huolehtiessa siitä, että yrityksen rahat riittävät. Operatiiviselle kassavirtalaskelmalle ei ole olemassa yhtä virallista laskukaavaa. Hyvä tapa on kuitenkin ennakoida liiketoiminnan rahavirtojen lisäksi myös rahoituksen ja investointien rahavirrat. Valitsemalla sopivan tarkasteluvälin voidaan kassavajetta torjua hyvissä ajoin. Jos kassaan on syntymässä ylijäämää, voidaan se laittaa tuottamaan lyhyeksikin aikaa.
Kassavirran seuranta voi olla talousjohtamisen tärkein työkalu. Taloushallinnon kumppani on tässä tärkeä apu, koska pystyy tarjoamaan oikeat ohjelmat ja raportit rahavirtojen ennustamiseen.
Saat kassavirtalaskelmat, joilla hallitset yrityksesi rahavirtoja, myyntisaatavia ja kassatilannetta, kauttamme palveluna. Tehostamme ja ennakoimme kassavirtasi vastaamaan liiketoimintasi tarpeita.
Pyöritä paremmin laskurulettia
Aina kun yritys ostaa tai myy jotakin, alkaa monivaiheinen prosessi ennen kuin rahat ovat oikeassa paikassa. Siihen menee paljon aikaa ja huonosti hoidettu rahaliikennetaloushallinto voi aiheuttaa kassavajetta, viivästysmaksuja ja luottotappiota sekä on aina suurempi riski huijauksille. Lisäksi yrityksessä ei välttämättä ole ajantasaista kuvaa kassatilanteesta ja sen kehittymisestä
Suurin osa Suomessa lähetettävistä laskuista kulkee jo verkkolaskuna, eivätkä monet yritykset ota enää vastaan muita laskumuotoja. Pelkästään verkkolaskun käyttö nopeuttaa laskutusta ja säästää käsityötä, mutta on myös useimmiten lähtölaukaus koko taloushallinnon automatisoinnille.
Automatisoidussa laskujen käsittelyssä laskut luodaan ja lähetetään sovitusti esimerkiksi laskutusjärjestelmän tiedoista ja saatavia seurataan, täsmätään ja tarvittaessa peritään automaattisesti. Ostolaskut siirtyvät suoraan tai paperilaskuista skannattuna hyväksyntään ja sitten maksatukseen. Järjestelmään on myös vaikea lähettää huijauslaskuja.
Kun osto- ja myyntilaskuprosesseja hoitaa ulkopuolinen kumppani, on laskutuksen kokonaisnäkymä yrityksesi hallinnassa. Laskuja ei jää rästiin ja voit seurata ostoja ja myyntejä reaaliajassa. Maksamattomat saatavat myös muistutetaan ja peritään aina.
Omistajan palkkaa vai osinkoa?
Yleensä yrittäjän palkan ja osingon optimoinnilla halutaan minimoida kokonaisverot. Siihen kumpi on verotuksellisesti edullisempaa, vaikuttaa muun muassa yrityksen tulos kuluvalla tilikaudella ja pääomarakenne, sekä yrittäjän ansiotuloveroprosentti. Yrittäjän palkasta ei makseta muita sivukuluja kuin ennakonpidätys sekä yrittäjäeläkemaksu.
Osinkoa jaettaessa sen verotus määräytyy muun muassa yrityksen nettovarallisuuden sekä maksettavan osingon määrän mukaan. Yrityksen vapaan pääoman määrä ja maksukyky pitää myös aina olla selvillä, kun miettii, paljonko osinkoa voidaan jakaa.
Yrittäjänä toimiessa on hyvä muistaa varautua myös vaikeampiin aikoihin ja vaikka sairastumiseen. Sijoitus- ja säästöasiat on hyvä olla kunnossa ja jos YEL-palkkatulo ei ole riittävä voi olla tarvetta esimerkiksi vapaaehtoiselle eläkevakuutukselle. Kannattaa myös miettiä tulevaisuutta eli onko pian myymässä yritystä tai sukupolvenvaihdos suunnitelmissa. Asiantuntija auttaa hahmottamaan, miten suunnitelmat toteutetaan taloudellisesta näkökulmasta järkevimmällä tavalla.
Paukkuja kirjanpidosta bisnekseen
Yritys on vastuussa omasta kirjanpidostaan, mutta käytännön taloushallinto voidaan usein ulkoistaa osittain tai kokonaan. Silloin yrityksellä on varmuus siitä, että kirjanpito on tehty oikein kulloistenkin vaatimusten mukaan. Yrityksen keskeiseksi omaksi tehtäväksi jää toimittaa kumppanille tarvittavat tiedot oikeaan aikaan.
Päivittäin hoidettavat asiat kuten maksuliikenne ja saatavien seuranta sekä kuukausiraportointikin vievät paljon aikaa. Erityisesti yrityksen kasvaessa on tärkeää, että laskuliikenne toimii ja tarvittava taloustieto saadaan kerättyä tehokkaasti ja oikeassa muodossa.
Ammattimaisten taloushallintokumppanin kautta yrityksellä on käytössä ajantasaiset järjestelmät kirjanpitoon, mutta myös osaamista oman toiminnan tehostamiseen. Hyvä kumppani osaa ehdottaa sopivia käytäntöjä tiedon keräämiseen ja raportointiin, ja rooleista on helppo sopia.
Kirjanpidon ulkoistaminen vapauttaa yrityksen resursseja bisnekseen ja asiat on varmemmin tehty oikein ja vaatimusten mukaan. Kumppanilta löytyy myös osaamista yritykselle sopivista järjestelmistä.
Taklaa tilinpäätös
Yrityksellä voi olla tarvetta vaikuttaa tilikauden tulokseen esimerkiksi oman pääoman riittävyyden vuoksi. Silloin hankintojen ajoittaminen, kehittämismenojen aktivoiminen sekä poistojen ja vähennysten jaksottaminen on hyvä suunnitella ennen tilikauden päättymistä. Kannattaa myös miettiä, maksetaanko osakkaille ennemmin palkkaa vai osinkoja.
Henkilöstökulujen osalta on tärkeää tarkistaa kertynyt lomapalkkavaraus ja sosiaalikulut sekä vakuutusten ajantasaisuus. On myös hyvä varmistaa, että kaupparekisterin tiedot ovat ajan tasalla.
Yrityksen kirjanpidon sudenkuopat
Palkanlaskennassa pitää huomioida monia asioita, kuten työajan muutokset, bonukset, lomapalkkavaraukset ja sivukulut.
Lomapalkkavaraus on kirjanpidossa yhtä tärkeä erä kuin maksetut palkat. Lomapalkkavarauksessa pitää huomioida myös työnantajamaksut. Näissä maksuissa on puolestaan huomioitava esimerkiksi se että työttömyysvakuutusmaksussa työnantajan osuus muuttuu palkkasumman kasvaessa, ja työnantajamaksujen prosenttiosuus vaihtelee vuosittain.
Erityisesti työntekijämäärän kasvaessa virheet palkkakirjauksissa tai muussa kirjanpidossa voivat kasvaa suureksi summaksi
Tunnista ja vältä kirjanpidon sudenkuopat ajoissa. Siten tiedät, että kehität yritystäsi oikean tiedon pohjalta. Saat kirjanpidon kätevästi osana palvelupakettiamme. Lue lisää.
Lumoava lomapalkkavaraus
Työntekijälle kertyy joka kuukausi lomaa. Sitä vastaava loma-ajan palkka kirjataan yrityksen tulokseen kyseisen kuukauden kuluna ja taseeseen lyhytaikaisena velkana. Varausta puretaan silloin kun lomaa pidetään ja palkan sijasta työntekijälle maksetaan lomapalkkaa. Lomakuukauden tuloksessa varauksen purkaminen näkyy plusmerkkisenä.
Lomapalkkojen lisäksi varaus lasketaan myös lomarahasta, jos yrityksessä maksetaan lomaraha. Näiden päälle lasketaan sosiaalikuluvaraus.
Palkanlaskenta kannattaakin useimmiten antaa ammattilaisen tehtäväksi. Silloin yrittäjän tehtäväksi jää ilmoittaa palkkatiedot ja pidetyt lomat palkanlaskijalle. Tutustu palkanlaskennan palveluihin.
Budjetti vai ennuste bisnekselle?
Perinteisen tilikausikohtaisen budjetoinnin perustana on yleensä tuloja ja menoja ennustava tulosbudjetti.
Monen yrityksen liiketoiminnassa tarvitaan kuitenkin vuosibudjettia reaaliaikaisempaa tietoa. Siksi rullaava ennustaminen on noussut merkittävään rooliin. Ennuste on budjettikauden sisällä tehty päivitetty talousarvio lähitulevaisuudesta. Siinä yhdistyvät kirjanpidon toteumatieto sekä tuore tieto talouden ja toimintaympäristön kehityksestä.
Usein ennuste tehdään tarkemmalla tasolla lähimmille kuukausille. Tämän jälkeiset kuukaudet ennakoidaan karkeammin. Rullaavan ennustamisen keskeisin hyöty on, että muutokset huomioidaan jatkuvana prosessina ja niihin voidaan reagoida nopeammin. Muita hyötyjä ovat muun muassa vuosituloksen parempi ennakointi ja kassavirtojen hallinta.
Laadukas kirjanpidon toteumatieto antaa aina hyvän pohjan yrityksen talouden ja toiminnan suunnittelulle.
Saat meiltä budjetoinnin palveluna sekä työkalut budjetin ja ennusteiden tekoon.
Laadukkailla taloushallinnon palveluilla saat parempaa kontrollia ja asiantuntijan näkemystä yrityksesi taloushallintoon. Hoidamme kaikki yrityksesi taloushallinnon osa-alueet täysin sähköisesti.
Tutustu taloushallinnon palveluihimme
Kysy lisää!
Saat parempaa taloushallintoa juuri sinun yrityksellesi.
Myynti palvelee sinua numerossa 010 756 4500 ja sähköpostitse osoitteessa myynti@azets.com.
Jaa sivu verkostoillesi!
- azets.fi
- Parempaa taloushallintoa