Kansallinen tulorekisteri

Azetsin asiakaskirje: Kansallinen tulorekisteri tuo muutoksia palkkahallinnon prosesseihin.

 

KATRE eli Kansallinen tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019, jonka jälkeen viranomaisilmoittaminen tehdään pääsääntöisesti tulorekisterin kautta. Tulorekisterin käyttöönotto tulee aiheuttamaan muutoksia palkkahallinnon prosesseihin.

Tässä tiedotteessa kerromme ennakkoon tulorekisteriin liittyvistä keskeisistä muutoksista sekä asioista, jotka tulevat vaikuttamaan asiakkaidemme toimintaan ja prosesseihin. Tulorekisterin käyttöönotto ei tässä vaiheessa edellytä välittömiä toimenpiteitä asiakkailtamme vaan tulemme lähettämään kaikille asiakkaillemme tarkemmat toimintaohjeet syksyllä.

Tulorekisteriin ilmoitettavat tiedot

Tulorekisteri aiheuttaa muutoksia ilmoitettaviin tietoihin. Tiedot on jatkossa jaoteltu pakollisiin ja täydentäviin tietoihin. Azetsin tavoitteena on ilmoittaa jokaisen asiakkaan tiedot mahdollisimman täydellisinä eli toimittaa sekä pakolliset että täydentävät tiedot tulorekisteriin, sillä tämä vähentää erillisilmoittamisen tarvetta.

Osalta asiakkaistamme puuttuu tällä hetkellä palkkajärjestelmästä tulorekisteriin jatkossa toimitettavia tietoja. Käymme nämä tiedot läpi asiakaskohtaisesti ja lähetämme toimintaohjeet asiakkaillemme syksyllä.

Valtuutukset

Tulorekisterin käyttöönotto muuttaa myös ilmoittamisen valtuutuskäytäntöjä. Nykyisten Katso-valtuutusten tilalle vaihtuvat Suomi.fi-valtuudet. Tämä muutos tulee helpottamaan tietojen ilmoittamista jatkossa. Lähetämme toimintaohjeet asiakkaillemme syksyllä.

Lisätietoa valtuutuksista löydät tästä blogista

Palkkojen maksaminen normaalien palkka-ajojen ulkopuolella

Monet asiakkaistamme maksavat henkilöstölle palkkoja normaalien palkka-ajojen ulkopuolella ns. nettoennakoina tai kassamaksuina. Aiemmin nämä kassamaksut ja ennakot on kirjattu palkkoihin seuraavassa normaalissa palkka-ajossa. Jatkossa tämä ei ole mahdollista, sillä myös nämä maksut on ilmoitettava bruttomääräisenä tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksamisesta.

Näiden muutosten vuoksi suosittelemme ennakoista ja kassamaksuista luopumista ja kaikkien palkkojen maksamista joko normaalissa tai ylimääräisessä palkka-ajossa.

Matkoista maksettavat korvaukset

Jatkossa myös matkoista maksettavat verottomat ja verolliset korvaukset (päivärahat, km-korvaukset yms.) tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksamisesta. Tämä on merkittävä muutos nykyiseen menettelyyn, jossa tiedot maksetuista korvauksista on ilmoitettu verohallintoon kerran vuodessa vuosi-ilmoituksella. Mikäli yrityksenne hoitaa matkalaskujen maksamisen itse, Azets ei jatkossa pysty ilmoittamaan tietoja tulorekisteriin.

Azetsilla on tarjota käyttöönne matkalaskujärjestelmä ja maksatuspalvelu, jolloin hoidamme myös tulorekisteri-ilmoittamisen asiakkaan puolesta. Mikäli haluatte kuulla lisää palveluistamme, saatte lisätietoja omalta yhteyshenkilöltänne.

Lisätietoa tulorekisteristä löydät blogistamme sekä verottajan sivuilta:

www.azets.fi/blogi 

www.tulorekisteri.fi

Ulla Nikkanen

Ota yhteyttä, kerromme lisää:

Ulla Nikkanen
Johtaja, HR- ja palkanlaskentapalvelut
ulla.nikkanen@azets.com, puh. 010 756 4424

Haluatko kuulla lisää palveluistamme? Täytä lomake ja olemme sinuun yhteydessä.

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.