Viisi kiperää muutosjohta­misen kysymystä

HR | 10.10.2016

Kirjoittaja Azets Finland

Uusi kollegani kyseli minulta hiljattain muutosjohtamisen keskeisiä kysymyksiä – mihin olisi hyvä tietää ratkaisu muutoksen ollessa päälle? Tai mihin ainakin olisi hyvä varautua, ammattimaisesti ja ennakoiden.

Muistelin jo aika pitkäksi ja vaiheikkaaksi muodostunutta työuraani muutoshallinnan tehtävissä. Mieleen tuli lähinnä se oivallus, jonka jo kymmenkunta vuotta sitten merkittävän pitkän koulutuksen yhteydessä sain: muutosta ei voi hallita. Muutokseen kuuluu usein vain suostua, mutta muutoksen kohtaamiseen on olemassa monia hyviä ammatillisia periaatteita. Tärkeimmät näistä periaatteista ovat yllättävän ajattomia ja liittyvät siihen, miten ihmiset saadaan mukaan muutokseen.

On totta, että muutoksen tässä ajassa enää harvoin osuvat kohdalle kauniisti paketissa, yksi kerrallaan ikään kuin projektointia odottaen. Muutos on jatkuvaa ja sen aallot liikkuvat pikemminkin päällekkäin, limittäin ja lomittain. Tästä huolimatta merkittävän muutoksen – olkoon sitten kyseessä yrityskauppa, digimuutos taikka ulkoistus – tarkastelu erillisenä hankkeena antaa mahdollisuuden kohdistaa hyväksi koettuja muutosjohtamisen toimia henkilöihin, joita muutos koskettaa. Tämä puolestaan mahdollistaa sen, että ihmiset hyväksyvät muutoksen, sitoutuvat siihen ja edistävät muutokselle asetettujen päämäärien toteutumista.

Takaisin siis muutosjohtamisen ydinkysymyksiin. Tässä niistä ainakin muutama ihan keskeinen:

  • Mitä kuuluu tehdä, että työntekijät hyväksyvät muutoksen ja sitoutuvat siihen?
  • Miten muutosvastarintaan kuuluisi suhtautua?
  • Miten fuusion osapuolet saadaan luottamaan toisiinsa?
  • Miten ihmisten muutosvalmiutta voi mitata?
  • Mitä silloin voi ja pitää tehdä, kun muutos on jo päällä, kiire painaa ja muutostoimista pitää valikoida kriittisimmät?

 

Leena Rautiainen
Leena on kansainvälisissä konsultointihankkeissa kouliintunut johdon valmentaja ja konsultti. Pitkään kokemukseen sisältyy mm. 8 vuotta Accenturen johtavana muutoshallinnan konsulttina sekä 2,5 vuotta IT-projektipäällikön ja muutoshallinnan tehtäviä NokiaSiemens Networksissa. Leenan ominta alaa ovat johdon ja esimiesten valmennukset sekä osaamisen johtaminen, hän on myös sertifioitu coach ja työyhteisösovittelun asiantuntija.

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.