Viihtyvyys lähtee työntekijöistä

HR | 28.03.2011

Kirjoittaja Azets Finland

Elina Hakola kirjoitti Talouselämän artikkelissa Hyvästi tiimipalaveri, tervetuloa gang-bang! (28.3.2011) organisaatiokulttuureista. Hakola nostaa esille Great Place to Work –instituutin Panu Luukan näkökulmia työpaikkojen tylsyydestä ja omaleimaisuudellaan erottuvista onnistujista.Luukan mukaan suurin osa Suomen yrityskulttuureista perustuu laatu- ja prosessijohtamiseen. Ihmisten huomioon ottaminen uupuu monen yrityksen kulttuurista ja vallitseva ilmapiiri on tylsä. Positiivisia radikaalejakin toki löytyy, mutta suurin osa suomalaisista organisaatiokulttuureista on sellaisia, että niihin sopeutuu kuka vain, eikä niissä viihdy kunnolla oikein kukaan.Halkola nostaa esiin lakipalveluyrityksen, Fondian, joka on selkeästi oman tiensä kulkija. Fondialla mennään hippiteemalla: palaverit ovat gang-bangeja ja esimiehen kanssa käydään kerran kuussa tripillä eli lounaalla. Iloisuus ja vapaus näkyvät muutenkin toimistolla ja työpiste vaihtuu puolen vuoden välein.

 

Omaleimaisuus yrityskulttuurissa on yleisempää organisaatioissa, jotka ovat nuoria tai niissä tekijät ovat nuoria. Kertooko se siitä, että vanhemman ikäluokan ihmiset eivät osaa revitellä tai suuret organisaatiot ovat unohtaneet mitä viihtyvyys työpaikalla on? Tuskinpa. Entä onko kyse sitten ikäpolvien välisestä kuilusta? Tuskin sitäkään. Erilaisuus ja uskaliaisuus houkuttelevat usein nuoria, he myös hakeutuvat helpommin tämäntyyppisiin yrityksiin. Suurissa yrityksissä muutos vie myös enemmän aikaa ja vaikka oltaisiin kuinka reteitä, ei muutos tapahdu yhdessä yössä.

Työilmapiiriä ja yrityskulttuuria voi pyrkiä muuttamaan myös ilman nimenmuutoksia. Yhteinen kahvihetki aina aamuisin tai jokin muu pieni yhteisöllisyyttä lisäävä ele tekee yllättävän paljon. Kun perusviihtyvyys on työpaikalla kunnossa, tulee muutos usein itsestään – gang-bangeihin tuskin automaattisesti siirrytään, mutta mukavuus ja viihtyvyys työssä kasvavat.

Virvo tarjoaa työilmapiirin parantamiseen monenlaisia ratkaisuja. Työtyytyväisyyskysely sekä organisaation erityispiirteet huomioon ottaen laadittu henkilöstöopas antavat johdolle ja esimiehille paremmat lähtökohdat onnistuneeseen johtamiseen ja hyvään johtajuuteen.

Leena Kuitunen
Leena työskenteli Virvossa vuosina 2011-2014. Hän vastasi asiakkaiden rekrytointitoimeksiantojen toteuttamisesta. Hänellä on vahva visuaalinen ja viestinnällinen osaaminen, minkä lisäksi hän taitaa sosiaalisen median keinot ja väylät rekrytoinnissa ja potentiaalisten kandidaattien löytämisessä.

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.