Vahvistava työyhteisö yksilön kasvualustana

HR | 21.02.2017

Kirjoittaja Azets Finland

Helsingin Ekonomien jäseniä kokoontui helmikuisena iltana Cafe Köketin tiloihin kuuntelemaan Pregon Nora Ojalan osallistavaa luentoa aiheesta ”Vahva työyhteisö”. Aihe tuntuikin kiinnostavan, sillä tilaisuuteen osallistui yli 40 hekolaista.

Miksi Vahva työyhteisö aiheena kiinnosti? Johtamisen muutoksen tuulet, toimivan työyhteisön vaikutus tulokseen sekä etäjohtamiseen liittyvät haasteet olivat keskeisiä syitä tulle mukaan keskusteluun.

Miten hyvä työyhteisö eroaa vahvistavasta työyhteisöstä? Mitkä ovat työyhteisön vahvimpia rakennuspalikoita? Yhtä oikeaa vastausta ei ole ja kullakin työyhteisöllä on oikeus vastata kysymyksiin itse. Työyhteisö yksilön kasvualustana vaatii kuitenkin ensin juurtumista, ennen kuin kasvu voi alkaa. Tässä esimiestyöllä on iso merkitys. Esimiehen onkin hyvä pysähtyä miettimään seuraavia kysymyksiä: Mikä meillä on riittävä työsuoritus? Kuinka paljon hyväksymme erilaisuutta? Miten vahvistan työyhteisön palautekulttuuria? Miten voi auttaa muita onnistumaan?

Esimies on itse yhtälailla työyhteisön jäsen, joka omalla toiminnallaan vaikuttaa muihin ja myös mallintaa tavoiteltavan toiminnan. Arjen tilanteita tukee liikennevalotyökalu, joka auttaa erottamaan tilanteet, joihin tulee puuttua, joiden kohdalla on tarpeen hidastaa ja joiden osalta paras ratkaisu on jatkaa matkaa.

Vahvistava työyhteisö ruokkii jäseniään, se on kasvualusta joka auttaa kasvamaan ja kehittymään niin ammattilaisena kuin ihmisenäkin. Kasvu vaatii kollegoiden tukea ja joskus koulimistakin sekä runsaan määrän kysyä arvioida omaa toimintaa. ”Kun sinä tulet huoneeseen, mitä tulee huoneeseen?” onkin esimiehen tärkeä kysymys oman ja työyhteisön kehittämisen tiellä.

Tilaisuuden lopuksi hekolaiset määrittelivät hyvän työkaverin. Ihanneominaisuuksina pidettiin luotettavuutta, rohkeutta, huumorintajua, asiantuntijuutta, positiivisuutta ja itsenäisyyttä. Mutta myös hyvä asenne ja jopa äkkivääryys sai kannatusta. Lisäksi toivottiin mielen nuoruutta ja seuraa perjantaikaljalle. Nora saattelikin osallistujat matkaan muistuttamalla, että yhteisen työn rinnalle tarvitaan hulvattomuutta ja joskus myös täysin hyödyttömiä hetkiä.

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.