Työsuhdelaki­miehen monta roolia

HR | 07.01.2020

Kirjoittaja Katriina Huhtala

Meno uudelle työpaikalle jännittää aina. Minkälaisten ihmisten kanssa tällä kertaa pääsen työskentelemään? Mitä tässä talossa on sellaista, jota muualla en vielä ole nähnyt?

Aloitin työskentelyn nykyisessä työpaikassani Azetsilla syksyllä 2012 ja olen vuosien varrella saanut täällä monta kertaa kokea uudelle työpaikalle menon jännityksen.

Työsuhdelakimies vuokratyöläisenä

Olen vuokratyöläinen. Aina välillä. Asiakkaalle lähtiessäni en aina tiedä, kuinka pitkäksi aikaa sinne menen, toimeksianto voi kestää kuukauden tai jatkua puolitoista vuotta.

Tyypillisiä tilanteita asiantuntijan vuokraamiseen ovat perhevapaat tai sairausloman pitkittyminen tai se, että rekrytointi ei edistykään toivotusti.  Syntyy tarve saada taloon nopeasti osaava asiantuntija, joka ryhtyy heti ja lyhyellä perehdytyksellä hoitamaan päivittäisiä tehtäviä. Erilaisilla asiakaskeikoilla nimikkeitäni ovat olleet esimerkiksi työsuhdepäällikkö, henkilöstöpäällikkö, HR-asiantuntija.

Vankka henkilöstöasioiden perusosaaminen antaa hyvän pohjan sille, että pystyy nopeasti ottamaan uudessa talossa käytännön asiat haltuun. Useissa taloissa ja useilla toimialoilla työskentely on tuonut omakohtaisia kokemuksia hyvistä ja joskus ei-niin-hyvistä tavoista toimia.

Työsuhdelakimies projektityöläisenä

Vuokratoimeksiantojen ohella teen pienempiä asiakasprojekteja toimistolta käsin. Projekteina voi olla vaikka yhteistoimintaneuvotteluiden läpivienti. Useimmissa yrityksissä yt-neuvottelut eivät ole arkipäivää (onneksi). Koska neuvotteluihin liittyy paljon oikeudellista osaamista vaativia asioita, voi olla hyvä, että hankitaan ulkopuolista apua. Työsuhdejuristia käytetään myös erilaisissa työaikoihin liittyvissä projekteissa tai silloin, kun on tulossa työsuojelutarkastus ja halutaan varmistua, että kaikki on kunnossa.

Työsuhdelakimies tuntityöläisenä

Iso osa työstäni on asiakkaidemme auttamista pienissä päivittäisissä kysymyksissä. Yrityksissä työskentelee ammattilaisia, jotka muun työnsä ohella joutuvat hoitamaan mitä erilaisimpia työsuhdeasioita. Monilla on paljon osaamista ja vuosien kokemus, mutta aina eteen tulee asioita, joiden kohdalla tulee tarve tarkistaa, että mitä se laki tarkkaan ottaen tästä asiasta sanookaan. Tällaisten henkilöiden auttaminen on erityisen palkitsevaa, koska useimmiten apu löytyy yhden keskustelun aikana ja työnsä ”tuloksen” näkee ja kuulee saman tien. Kun asiakkaan kanssa on sovittu jatkuvasta juridisesta palvelusta, on avun hakemisen ja yhteydenottamisen kynnys matala.

Työsuhdelakimies puhetyöläisenä

Vaikka joskus nuorena ajattelinkin, että minusta ei ikinä tule opettajaa, olen huomannut, että kouluttaminen on itse asiassa todella innostavaa. Koulutan yritysten HR-asiantuntijoita ja esimiehiä erilaisista työsuhdeasioiden kokonaisuuksista. Olen saanut koulutuksistani hyvää palautetta ja se kannustaa kehittämään koulutuksia. ”Todella asiantunteva, miellyttävä luennointitapa ja muutenkin joustaminen päivän kulussa keskustelujen mukaan”.

Yhdessä muiden kanssa

Työsuhdeasiat ovat harvoin puhdasta juridiikkaa. Useimmiten edessä on kokonaisuus, johon nivoutuu johtaminen, esimiestyö, lakiasiat, joskus psykologiakin. Azetsin työsuhdejuristina pystyn aina hyödyntämään toimiston muiden ammattilaisten asiantuntemusta ja niin asiakaskin saa niin sanotusti monta kärpästä yhdellä iskulla.

Tilaa Azetsin uutiskirje sähköpostiisi

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

Kirjoittajasta Katriina Huhtala