Rekrytoija työnhakijan tukena

HR | 05.10.2018

Kirjoittaja Maija Fast

Anu oli kalevalaisessa jäsenkorjauksessa. Hän jutusteli hoitajan kanssa ja kuuli tämän juuri palanneen äitiyslomalta ja etsivän osa-aikaista työtä palkanlaskijana. Anu totesi, että hän työskentelee Azetsilla, ja yhdisti hoitajansa työpaikkansa palkanlaskennan  esimiehen kanssa. Tämä pääsi haastatteluun ja sai ilokseen juuri itselleen sopivan työpaikan.

Anu oli ilahtunut, että pystyi auttamaan kanssaihmisen eteenpäin elämässään, kun tämä sattui avaamaan suunsa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Rekrytoija ihmisenä

Rekrytointi on yhä enemmän siirtynyt perinteisistä medioista verkkoon ja verkostoihin. Joskus verkossa tapahtuva verkostoituminen ja työnhaku tuntuu hyvin kasvottomalta ja etäiseltä. Hurjimpien arvioiden mukaan 90 % työpaikoista täytetään ns. piilotyömarkkinoilla. Se voi tuntua musertavalta työnhakijan näkökulmasta.

Toisaalta sosiaalisessa mediassa tuntuu olevan meneillään inhimillistyvän rekrytoinnin aalto. Muista, että rekrytoija on ihminen. Aktiivisuus ja näkyvyys helpottaa rekrytoijaa tavoittamaan sinut. Rekrytoijalla on aina paljon kandidaatteja kierroksessa. Jokaiselle kandidaatille haluaa luoda hyvän kokemuksen. Ja samalla tietää, että joka kerta joku tulee pettymään.

Ensikohtaaminen saattaa päättyä siihen, ettei tehdä sopimusta, mutta usein kandidaatit pysyvät mielessä ja saattavat rekrytoitua johonkin toiseen rooliin. Alun pettymys voi johtaa itse asiassa sinulle paremmin soveltuvan tehtävän löytymiseen. Jotain olet tehnyt oikein jo tässä vaiheessa, kun olet päässyt haastatteluun. Älä katkaise siteitä ensimmäiseen ei kiitos -vastaukseen. Rekrytoija suosittelee mielellään positiivisen mielikuvan jättänyttä työnhakijaa eteenpäin omalle verkostolleen tai nostaa kandidaatin uudelleen esille, toisessa rekrytoinnissa.

Pieni suuri kohtaaminen

Jokaisessa kohtaamisessa on siemen uudelle alulle. Se voi toteutua nyt tai vuosien kuluttua.

Omalla kohdallani opintojen aikainen työni Stockmannin osa-aikaisena myyjänä vei minut myöhemmin maailmalle. Tapasin vuosia myöhemmin entisen Stockmannin rekrytoijan, joka suositteli minua headhuterille. Hän oli luonut mielikuvansa minusta silloin aikanaan. Nuorena, tarmokkaana opiskelijana, joka halusi luoda jokaiselle asiakkaalle hyvän kohtaamisen. Tämä oli tehnyt silloiseen rekrytoijaan niin suuren vaikutuksen, että hän myöhemmin uskoi, että olisin hyvä henkilöstöjohtaja Baltian suurimmalle hotelliketjulle. Ja kun en itse ihan heti uskonut, hän sparrasi minua ja kannusti kokeilemaan siipiäni. Pian huomasin asuvani Latvian Riiassa ja sain paljon arvokasta kokemusta. Olen siitä edelleen kiitollinen Katariinalle.

Siitä on kulunut jo vuosikymmen. Sen jälkeen olen nähnyt monta inhimillistä kohtaamista. Pieniä suuria kohtaamisia, joilla kaikilla on ollut jokin merkitys. Minuun tekevät aina suurimman vaikutuksen ne ihmiset, jotka auttavat toisia eteenpäin vilpittömästi kannustaen ja toista nostaen. Se ei ole ikinä minulta pois, jos kehun toista.

Avoin mieli ja verkoston voima

Uskon verkostojen voimaan. Nautin, kun voin tuoda ihmisiä yhteen ja kun voin auttaa ihmisiä eteenpäin henkilökohtaisesti ja työurillaan. Brigette Hyacinth on toistuvasti kehottanut LinkedIn-verkostoa tykkäämään työnhakupäivityksistä ja jakamaan niitä. Hän oli tykännyt erään työnhakijan päivityksestä ja linkittänyt muutaman rekrytoijan viestiketjuun. Työnhakija oli saanut 170 000 tykkäystä päivitykselleen ja useita työtarjouksia. Verkoston voima on siinä, kun autamme toisiamme.

Ei jätetä kaveria yksin. Työnhaku voi tuntua hyvin yksinäiseltä puurtamiselta. Monesti ei edes saa vastausta hakemuksiinsa. Ja toiseksi jääminen prosessissa voi musertaa, vaikka onkin hienoa, että on pidetty erittäin potentiaalisena hakijana. Jokaisen oman elämän kannalta inhimillisillä kohtaamisilla on järisyttävä vaikutus. Me voimme valita kohdata ihmiset ihmisinä.

Tsemppiä sinulle työnhakija! Kerro avoimesti, että olet työnhaussa. Se uusi unelmatyö voi löytyä vaikkapa hoitopöydältä.

P.S. Azets rekrytoi monenlaisia osaajia eri aloille erityisesti HR:n, palkanlaskennan ja taloushallinnon tehtäviin. Jos olet työnhaussa, voit hakea avoimia tehtäviä ja/tai jättää avoimen hakemuksen Azetsin työpaikat -sivulla

Mikäli yrityksesi etsii in-house rekrytoijaa, sellaisen voi vuokrata Azetsilta joustavasti määräaikaiseen tai jatkuvaan tarpeeseen.

Kirjoittajasta Maija Fast

HR Advisor