Esimiestyössä ja viime kädessä koko yritystoiminnan pyörittämisessä kyse on ihmisistä. Ja kun ihmiset johtavat ihmisiä, tulkinnanvaraa ja vaihtelua on väkisinkin mukana. Työntekijöitä on monenlaisia ja kaikki haluavat tulla johdetuksi yksilöllisesti, mutta tasa-arvoisesti. Se, että on luotu käytännöt ja prosessit joiden mukaan toimia, ei takaa niiden yhtäläistä ja tasa-arvoista toteutumista. Usein ongelmatilanteita syntyy, kun toinen esimies joko tulkitsee asioita toisin tai ei ole täysin tietoinen ohjeistuksista ja käytännöistä. Henkilöstön näkökulmasta kyse on arjen asioista, esimerkiksi siitä, mikä on työaikaa ja mikä ei? Miksi toisessa tiimissä pitää leimata itsensä tupakkatauolle ja toisessa ei? Virvon esimiesvalmennuksissa ei kaihdeta arjen käytännön tilanteiden käsittelyä, vaan keskustelemme näistäkin asioista yhdessä ja luomme niille yhteiset pelisäännöt.
Esimiestyössä vuorovaikutustaidot ja palautteen – niin hyvän kuin rakentavankin – antaminen on keskiössä. Esimerkiksi ongelmiin puuttuminen voi joillekin esimiehille olla epämukavuusalueella, jolloin haastavat tilanteet on helpompi katsoa läpi sormien. Muut voivat kokea epäoikeudenmukaisuutta, kun toinen työntekijä saa erikoisvapauksia tai pääsee ns. pälkähästä. ”Kiittäminen saatetaan kokea suomalaisessa kulttuurissa jopa kornina ja kielteisen palautteen antamista arastellaan. Pahimmassa tapauksessa toimintaa liittyvä palaute kerätään kehityskeskusteluun, jolloin se tykitetään kerralla koko vuoden osalta. Kuitenkin pitäisi muistaa, että moni saa mielellään jatkuvaa palautetta toiminnastaan tietääkseen tekeekö oikeita asioita. Ja positiivinen palaute on tutkitusti kielteistä palautetta paljon merkittävämpi suorituksen ohjaamisen keino. Palautteenannon ei tarvitse aina olla niin virallista. Hyvin voi sanoa ohimennen kahden kesken, että loistavaa työtä tai muistuttaa ensi kerralla ilmoittamaan myöhästymisestä hetimmiten.”
Esimiesvalmennuksessa päivitetään ja informoidaan yrityksessä jo olemassa olevia ohjeistuksia, sekä keskustellaan käytännöistä ja niistä haasteista, joiden kanssa esimiehet päivittäin painivat. ”Saamamme palautteen mukaan nimenomaan parasta antia on ollut se, kun esimiehille muodostuu luonteva foorumi kokemusten vaihtoon ja vertaistuen saamiseen Virvon esimiesvalmennuksen avulla. Monesti tällaista yhteistä foorumia ei ole ja jokainen esimies on joutunut keksimään pyörän itse uudestaan joka päivä, vaikka samojen asioiden äärellä kaikki painivat yhtälailla.” Eräskin asiakas jatkoi esimiesvalmennuksen jälkeen yhteistä tapaamiskäytäntöä tiedon jatkuvan jakamiseen ja omien käytäntöjen kehittämiseen. Toisessa yrityksessä suuri oivallus esimiehille syntyi henkilöstöjohtamisen vuosikellon yhdessä laatimisen myötä. Lopputuloksena esimiehet ymmärsivät konkreettisesti, mitä budjetti ja toimintasuunnitelma tarkoittavat oman tiimin johtamisen kannalta. Täytyy varmistua, että tiimissä on riittävä määrä resursseja ja riittävä määrä oikeanlaista osaamista. Toimintasuunnitelma kun harvoin toteutuu ilman tekijöitä.
Liian usein esimiesvalmennuksissa keskitytään henkilöstöjohtamisen teorioihin niin ylätasolla, että esimiehille ei synny kosketuspintaa oman esimiesarjen ja oman yrityksen konkreettisiin haasteisiin. Virvon esimiesvalmennuksessa yhdistyvät konkretia, yhdessä keskustelu ja yrityksen liiketoiminnan erityispiirteet. ”Kun pyörä keksitään kerran kunnolla, kaikki osaavat sitä käyttää ja sitä kehitetään edelleen yhdessä, tulee tekemiseenkin kummasti enemmän tehoa ja vauhtia.”
Haastateltavana: Service Manager Kirsi Ikonen ja Legal Advisor Maria Setälä