Palkkahallinnon asiantuntijana Tampereen Azetsilla

Azets Life | 21.06.2018

Kirjoittaja Hanna Karhu

Ei pelkkää lukujen pyörittelyä

Ketterillä toimintamalleilla hoidettu palkanlaskenta on Azetsin vahvaa ydinosaamista. Yksi kokonaisvaltaisia palkka- ja taloushallinnon ulkoistuspalveluita tuottavista yksiköistämme sijaitsee Tampereella, jossa 19 asiantuntijaamme varmistavat palkkaprosessien saumattoman kulun. Reilun 450 asiakkaamme joukosta löytyy monen kokoluokan yrityksiä usealta eri toimialalta. Mukaan mahtuu niin paikallisia organisaatioita kuin isoja kansainvälisiäkin toimijoita. Personec W ja Netvisor-ohjelmistot ovat Tampereella kovalla käytöllä ja töitä tehdään isolla volyymilla – positiivista otetta unohtamatta.

Palkkahallinnon tehtävät Tampereen Azetsilla ovat ennen kaikkea modernia asiantuntijatyötä. Paperittomassa toimistossa mapit ovat saaneet kyytiä ja manuaalityön automatisointi vie asiantuntijuutta uusille urille.

Palkkahallinnon tehtävät ovat muuttuneet vuosien varrella hurjasti ja robotiikka on tuonut työhön uusia ulottuvuuksia. Lisäksi toukokuussa voimaan astunut GDPR-asetus edellyttää, että palkkamateriaalin toimitukset hoidetaan tietoturvan edellyttämällä tavalla. Meidän työmme ei ole pelkkää ennakonpidätysten laskemista, vaan meillä tehdään asiantuntijatyötä, jossa laadukas asiakaspalvelu, HR-osaaminen sekä lakien ja sopimusten syvällinen ymmärrys ovat avainasemassa.

Ajan hermoilla pysyminen ja jatkuva kehittyminen ovatkin palkkahallinnon asiantuntijalle tärkeitä piirteitä. Päivittyvät työehtosopimukset ja lait saavatkin rinnalleen täydennystä, kun kansallinen tulorekisteri Katre astuu vuoden vaihteessa voimaan.

Monta väylää monipuoliseen asiantuntijatyöhön

Azetsilla työskentelyn parasta antia ovat monipuoliset toimenkuvat ja vaihteleva asiantuntijatyö, joihin voi päätyä montaa reittiä. Riikka Matokankaan mukaan jokaiseen päivään mahtuu jotain uutta ja työ rakentuu vuorovaikutteisen toiminnan ympärille. Riikka tuli Azetsille harjoitteluun alkuvuodesta 2018 ja on päässyt nopeasti kiinni monipuolisiin tehtäviin.

Riikka työskenteli aiemmin ravintola-alalla ja päätyi Tampereen Azetsille käynnissä olevien liiketalouden perusopintojen kautta. Harjoittelijana hän on päässyt tekemään laajasti erilaisia tehtäviä ja kerryttämään ammatillista osaamistaan. ”Azetsilla harjoittelija pääsee hyvin kiinni oikeisiin tehtäviin ja saa myös vastuuta. On ollut mukavaa, että perehdytyksessä on edetty pienestä kohti suurempia kokonaisuuksia. Itse uskon siihen, että tekemällä ja kokemalla oppii parhaiten. Lisäksi täällä on ollut todella helppo kysyä keneltä vain apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin”, Riikka painottaa.

Yhteistyö takaa nopean ja laadukkaan palvelun

Oman ammatillisen kehittymisen, kouluttautumisen ja työssä erikoistumisen lisäksi Tampereella mietitään jatkuvasti uusia tapoja tehdä yhdessä töitä ketterämmin. Palkkahallinnon tehtävät ovat ennen kaikkea yhteistyötä ja tiimin kokonaisvastuuta asiakkaista. Tiimin sisällä on mahdollista organisoida työtehtäviä myös pareittain. Irina Salminen ja Ida Pitkänen olivat mukana työparikokeilussa, joka jäi lopulta pysyvään käyttöön. Mutta mitä työparina toteutettava asiantuntijatyö pitää käytännössä sisällään?

”Meillä on Idan kanssa sama asiakaslista, jota pyöritämme yhteisvoimin. Myös yhteydenpito asiakkaisiin hoidetaan yhteisen sähköpostin kautta. Se, miten ja mitä asioita tehdään, sovitaan aina yhdessä. Lisäksi työn organisointia helpottaa sähköinen työlista, mutta samassa huoneessa työskennellessä toiselle voi aina tarpeen tullen huikata asiasta kuin asiasta”, Irina valottaa.

Työparikokeiluun on oltu tyytyväisiä ja toimintatapa on saanut kiitosta. Asiakkaat voivat luottaa siihen, että useampi asiantuntija on nopeasti ja vaivattomasti tavoitettavissa. ”Työparina toimiminen on ollut myös itselle helpottavaa. Kun työt jaetaan yhdessä ja toinen tietää heti mistä puhutaan, asiat eivät ole niin paljon mielen päällä ja stressi ei kasaudu. Kommunikointi on meillä tosi tärkeässä osassa. Sillä saadaan kaikki prosessit joustavasti sujumaan”, Ida kiittelee.

Tasapainoa  työlle

Tampereella ollaan yhtä mieltä siitä, että palkkahallinnon asiantuntijatehtävät sopivat parhaiten osaajalle, joka ei hätkähdä ajoittaista kiirettä ja joka pystyy pitämään monta lankaa käsissään. Yhteydenpitokanavat laulavat aamusta alkaen ja aiemmin yliviivattu to do –lista saattaa olla hetken päästä taas täynnä.

Vaikka palkanlaskennan tehtävissä on paljon itsenäistä vastuuta ja tempo on välillä kova, tiivis työyhteisö kannustaa kiireidenkin keskellä eteenpäin. ”Näissä tehtävissä ja tässä porukassa ei tule ikinä todettua, että meneepä aika hitaasti”, Ida naurahtaa.

Asiakkaiden auttamisen ohella yhdessä tekeminen saa onnistumisen tunteita aikaan. Tampereella riittääkin ideoita yhteiselle tekemiselle myös työajan ulkopuolella. Keväästä asti toiminut virkistystoimikunta pitää huolen siitä, että asiantuntijoiden palautuminen ei jää vain kahvihuoneen seinien sisälle. Tavoitteena on, että kerran kuukaudessa ehditään tehdä jotain mukavaa yhdessä.

”Olen tykännyt tosi paljon yhteisistä aktiviteeteista, joissa on parhaimmillaan ollut koko talo mukana”, Irina korostaa. Muun muassa pääsiäisenä toteutettu muna hunting, afterworkit, kesäjuhla ja pakohuoneessa seikkailu ovat toimineet hyvänä vastapainona kiireiselle työlle. Tekeminen ei ihan heti lopu kesken, sillä loppukesälle ja alkusyksylle on jo suunnitteilla uutta ohjelmaa mieltä virkistämään.

Tutustu Azetsin palkanlaskennan palveluihin.

Kirjoittajasta Hanna Karhu

HR Advisor, Azets