Palkitseminen osaksi arkea

HR | 06.04.2018

Kirjoittaja Minna Nylander

Putkeen meni! Ja nyt pitäisi palkita hyvästä työsuorituksesta! Mutta miten ja mistä sitä lähtisi liikkeelle? Juttelimme tässä päivänä muutaman kollegani kanssa siitä, kuinka voisimme pienillä korjausliikkeillä auttaa organisaatioita suoriutumisesta palkitsemisen haasteissa. Tilanne lienee monille tuttu ja tyypillinen, isoihin muutoksiin palkitsemisen kokonaisuudessa ei juuri nyt ole syytä lähteä, ”mutta jotain tarttis tehdä”. Ongelmat suoriutumisesta palkitsemisessa ovat vähän hahmottomia, kukaan ei oikein saa otetta siitä mistä ruuvia pitäisi pyörittää ja miksi…

Palkitsemisen todellisuus esiin

Ehdotin, että organisaatiossa palattaisiin ihan konkreettisesti kokonaispalkitsemisen kuvan äärelle ja systemaattisesti käytäisiin esimiesten kanssa läpi, kuinka palkitsemisen eri osa-alueet tukevat ihan käytännössä työntekijöitä hyviin suorituksiin.

Kuulostaako tyhjänpäiväiseltä? Väitän, että ei ole. Kokonaispalkitsemisen kuvassa näkyy koko olemassa oleva palkitsemisen todellisuus. Perusperiaate on se, että kaikkien palkitsemisen eri osa-alueiden tulee tukea organisaation strategiaa ja kaikkien palkitsemisen osa-alueiden pitäisi myös sopia keskenään yhteen. Samasta tekemisestä ei myöskään ole tarkoituksenmukaista palkita monella eri tavalla. Näin ollen avoimella ja kriittisen pohdiskelevalla otteella käydyt keskustelut – kokonaispalkitsemisen kuvan äärellä – ovat hyvin hyödyllisiä avaamaan silmät sille, mitä olemassa olevia elementtejä suoriutumisesta palkitsemiseen on jo olemassa ja mitä osa-aluetta on tarpeen vahvistaa tai ottaa laajemmin käyttöön.

Jos keskusteluiden ja yhteisen ”skannauksen” tulos on se, että kaikki keinot ovat jo aktiivisessa käytössä, niin hyvä on. Jos kuitenkaan suoriutumista ei saada näillä työkaluin vauhditettua toivotulla tavalla, lienee todella aika keksiä jotain uutta. Mutta jos kokonaiskuvaa tarkasteltaessa havaitaan, että pikapalkitseminen on vähän unohtunut, peruspalkassa suoriutumisen arviointijärjestelmän prosessi on rämettynyt tai tulospalkkiomittariston tavoitteiden seuranta jäänyt aikomuksen asteelle, on jo näiden verryttely uuteen kukoistukseen aimo harppaus eteenpäin! Tällainen nopea työskentely sopii oivallisesti osaksi esimieskoulutusta tai teemaksi kuukausipalaveriin. Pikku juttu toteuttaa, mutta mahdollisesti iso loikkaus arkiseen palkitsemiseen ja sitä kautta päivittäiseen tekemiseen; perusarjessa toimiva palkitseminen terävöityy usein pienten ajattelun korjausliikkeiden avulla.

Kirjoittajasta Minna Nylander