Muutos­vastarinta pesii maassamme

HR | 17.11.2016

Kirjoittaja Azets Finland

Kauan sitten, edellisellä vuosisadalla siis, sain tuoreena tietohallintopäällikkönä tehtäväkseni huolehtia uuden asiakastietojärjestelmän käyttöönotosta. Teinkin sen ripeästi, ohjelmatoimittajan kanssa systeemin pikaisesti tutustuttuani ja muutamia sisältömuutoksia myyntihenkilöstöltämme kysäistyäni. Mitä sen jälkeen tapahtui, ei enää hahmotu tarkkana mielessäni. Onneksi. Sen kuitenkin muistan, että kukaan ei suostunut käyttämään järjestelmää. Ja että suunnilleen kaikki takkusi ja oma optimistinen kulmat-suoriksi-lähestymistapani osoittautui täysin vääräksi.

Työelämän Siperia on sittemmin yhä uudelleen pakottanut kertaamaan tämän läksyn: käyttäjiä (tai muita muutoksen koskettamia ihmisryhmiä) kannattaa kuunnella ENSIN. Ihmiset ovat fiksuja ja haluavat tehdä työnsä hyvin. Muutosvastarintana kuitattu epäröinti on usein perusteltua ja sitä kuuluu kuulostella erityisen tarkalla korvalla.

Vaikka muutosvastarinta onkin mainio vitsailun kohde ja saattaa hyvinkin perustua todellisiin luontohavaintoihin, ihmisten ajatuksia ei kannata liikaa trivialisoida. Usein muutosvastarinta heijastaa aitoa huolta tulevaisuudesta ja kuuluu ottaa todesta.

Itse ajattelen, että muutosvastarinta on positiivinen voima, joka kielii, ettei muutostarvetta ja päämäärää ole perusteltu riittävästi. Samalla se kertoo, että toinen on havahtunut ja hereillä. Asia siis kiinnostaa.

Taustalla on useimmiten huoli omasta pärjäämisestä uudessa tilanteessa. On hyödyllistä pohtia, mistä huoli on peräisin. Mikä on vastustuksen takana oleva ongelma? Liittyykö se tiedon, halun vai osaamisen puutteeseen? Kuhunkin näistä voi vaikuttaa.

Isot muutoshankkeet vaativat onnistuakseen ammattimaista otetta. Ratkaisevaa on ihmisten mukaan saaminen ja muutoksen keskeisten sidosryhmien suuntaaminen yhteistä tavoitetta kohti.

 

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.