Motivaation kompassi ja työnantaja­mielikuva

HR | 06.10.2016

Kirjoittaja Azets Finland

Töissä viihtyminen on ilmiö, joka linkittyy voimakkaasti johtamiseen, organisaatiokulttuuriin sekä strategiaa tukeviin käytäntöihin.

Mihin mä lähtisin täältä, te ootte täällä. Täällä mä saan tehdä, mitä mä haluan. Näin totesi kollegani vuosia sitten, kun häntä oli koitettu head huntata muualle.

Olen itse ollut aina kova kiintymään. Sitoudun ihmisiin, työnantajiin ja vaadin tekemisilleni päämäärää. Olen varmasti ollut siksi myös vaikea johdettava, ärsyttävä kollega ja tiukka konsultinretku. Kyseenalaistan, vaadin vastauksia ja innostun herkästi. Tahdon etsiä elämän totuutta ja ylittää itseni ihmisenä. Ja saada asiakkaani ja työyhteisöni tekemään samoin.

Teet naiivina LinkedInin hömppätestin, joka  vahvistaa sen, minkä jo tiesitkin: olet juuri oikeassa paikassa työssä, oikeiden ihmisten ympäröimänä. Olisi kiva tägätä työkaverit, omat asiakkaat ja pomo, mutta se olisi liian lässyä.

Oikein johdettuna meissä kaikissa on valtava potentiaali. Ja me kaikki haluamme tehdä parhaamme, kun meillä on siihen syy. Osaa sisäinen kompassi ohjaa tiukemmin, toisia pääsee hellästi tai voimalla ohjaamaan vastausten ääreen. Osaa meistä motivoi valta, osaa kiitos ja kunnia. Raha, osaamisen kehittyminen, vaikuttaminen, ihmiset. Asuntolainaa lyhentävän pitää ottaa tiettyjä elämän realiteetteja huomioon.

On sinänsä ymmärrettävää, että raha on tietyllä tavalla hygieniatekijä: jos sitä on säällisen elämänlaadun saavuttamiseen riittävästi, se menettää ainakin osittain merkityksensä. Viimeistään siinä vaiheessa muu alkaa merkitä enemmän. Palkkauksen oikeudenmukaisuus – miten hyvin ymmärrän tai hyväksyn saamani palkan perusteen tai miten hyvin se korreloi antamani panoksen kanssa. Miten selkeä oma roolini on, mitä minulta odotetaan? Tiedänkö, mitä tavoitteita minulle asetetaan, voinko itse vaikuttaa niiden asettamiseen tai niihin pääsemiseen. Koenko, että minua arvostetaan.

palkitsemisen-kokonaisuus-350x187-300x160.jpg
Oheinen kuva perustuu palkitsemistutkimuksemme tuloksiin ja kuvaa sitä, mihin kaikkiin osatekijöiden palkitsemisen oikeudenmukaisuuden kokemus pohjautuu.  Töissä viihtyminen on kuitenkin laajempi ilmiö, joka linkittyy voimakkaasti johtamiseen, organisaatiokulttuuriin sekä strategiaa tukeviin käytäntöihin. Olemme kehittäneet konseptiamme modernista HR:stä, missä HR:n ainoa tehtävä on tehdä liiketoimintaa eläväksi, luoda toiminalle tarkoitusta. Virvossa meillä on uusi tulokulma asiaan ja uskomme verkostojen voimaan. Lue lisää Lauran blogista tästä. Hyvällä porukalla uskaltaa sparrailla, kokeilla uutta ja kehittää itseään ihmisenä.

Kun pohja on vakaa, voi päälle rakentaa linnoja.

Olen nyt syksyllä seurannut esillä ollutta kirjoittelua työnantajamielikuvasta eri medioissa, esimerkiksi täällä. Monin paikoin on todettu, ettei kyse ole päälle liimattavasta asiasta, vaan organisaation ydintä kuvaavasta ilmiöstä. Keskusteluissa asiakkaan kanssa törmään joskus ajatukseen, että halutaan parantaa työnantajakuvaa. Olisi ihanaa voida tarjota hokkuspokkus-temppuja näiden toiveiden täyttämiseen. Ilman syvärakenteen avaamista ja vahvistamista ei pelkkää työnantajamielikuvaa saada kirkastettua, etenkään jos haluttu kuva ja organisaation syvärakenne ovat ristiriidassa. Työnantajakuvaan vaikutetaan oikeiden osaajien rekrytoinneilla ja pitämisellä, hyvällä johtamisella ja toimivilla käytännöillä, joista palkitsemisen kokonaisuus on yksi tärkeimmistä. Kun sisällä roihuaa, se hehkuu sitten myös ulospäin.

Jos on ollut tarpeeksi onnekas ja sinnikäs löytääkseen työstään ja työyhteisöstään kodin, hyvän paikan olla, voi taputtaa itseään olkapäälle. Sillä minne sitä ihminen kotoaan lähtisi?

 

Maria Setälä
Maria vastaa palkitsemisen palvelukokonaisuudesta ja osallistuu asiakasprojektien ja kehityshankkeiden koordinointiin ja toteutukseen. Hän on oikeudenmukaiseen, kannustavaan ja toimintaa ohjaavaan palkitsemiseen uskova työsuhdejuristi. Yhteistoiminnan, osallistavien menetelmien ja työnantajan direktion nimeen vannova työyhteisöjen energisoija. Hänellä on kokemusta projekteista ja neuvonnasta sekä konsulttina että sisäisenä asiantuntijana hyvin erityyppisille organisaatioille ja toimialoille. Kiitosta Maisa saa maanläheisestä, innostavasta ja jämptistä työskentelyotteestaan sekä asioiden kokonaisvaltaisesta käsittelystä.

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.