Mitä on hyvä arkijohtaminen? Lue blogistamme

Johtaminen | 03.10.2017

Kirjoittaja Azets Finland

Se mikä on toiselle hyvää, ei välttämättä ole sitä kuitenkaan toiselle. Päteekö tämä sama esimiestyöhön ja johtamiseen, vai löytyykö hyvälle arkijohtamiselle yhteisiä kriteereitä?

Johtamisen talo Prego on 11-vuotiaan taipaleensa aikana tehnyt vahvaa työtä esimiestyön ja johtamisen kehittämisen äärellä. Olemmekin saaneet olla todistamassa väitteen suomalaisen johtamisen ja johtamiskulttuurin huonoudesta vääräksi, kerta toisensa jälkeen. Valmennuksissamme, lukuisat vuoropäälliköt, tiiminvetäjät, osastoesimiehet ja johtajat ovat hämmästyttäneet meitä omalla, hyvän johtamisen tuloksillaan. Samoin, olemme saaneet nähdä organisaatiotasoista, hyvää johtamista ja sitä, millainen vaikutus sillä on sekä ihmisiin, että erityisesti liiketoiminnan tuloksiin.

Omalla kohdallani hyvän arkijohtamisen ja esimiestyön tunnusmerkkejä ovat johdonmukaisuus, taito saada toisesta parhaat puolet esiin, kyky inspiroida, sekä vastuun ja vallan oikeasuhtainen antaminen. Ehkä tiukan paikan tullen, myös rohkeus tehdä päätöksiä vähäisillä tiedoilla, voidaan laskea arvostamiini esimiestyön ja johtamisen ominaisuuksiin. Ainakin omassa työssäni, nämä asiat ovat juuri arjessa niitä tekijöitä, jotka esimiestyön muodossa tukevat omaa suoritustani.

Tekoina nämä asiat ovat usein melko vähäiseltä vaikuttavia: saan vastauksen asioihin, joihin sitä kysyessäni tarvitsen tai että päätöksentekoa ohjaa enemmän mahdollisuus, kuin riski. Vaikutusten aalto kuljettaa kuitenkin pitkälle lisääntyneenä energiana, sitoutumisena ja luovuutena.

”Me ihmiset olemme lopulta enemmän samankaltaisia, kuin erilaisia”.

Ymmärrän ja hyväksyn, että eroja hyvän johtamisen odotuksissa on tietysti olemassa. Jo toimiala, yrityksen tilanne, esimiestyön kokemus (puolin ja toisin), ja monet muut seikat vaikuttavat siihen, mitä hyvä arkiesimiestyö on tai miten se koetaan. Uskon kuitenkin vahvasti, että valtaosa hyvästä arkijohtamisesta perustuu samoille periaatteille. Kovin väärään et mene esimerkiksi luottamalla siihen, että kaikki ihmiset tarvitsevat ja arvostavat palautettasi. Tai että luja luottamus toisen kykyihin palkitsee lopulta.

Olemme hyvän arkijohtamisen äärellä 14.11.2017 Valkoisessa salissa, Helsingissä. Prego ja Suomen Ekonomit järjestävät #satajohtamisentekoa tilaisuuden, jossa hyvästä esimiestyöstä ja johtamisesta ovat keskustelemassa kanssamme mm. Ari Rämö, sekä OP:n henkilöstöjohtaja Outi Taivainen ja Ilmarisen Työhyvinvointijohtaja Kati Huoponen.

Jouni Eronen

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.