Minkä HR-tietojärjestelmän valitsisin?

HR | 08.07.2013

Kirjoittaja Azets Finland

info.pngTutustu HR-järjestelmäratkaisuihin azets.fi -sivustolla

 

Tuntuu siltä, että monet yritykset ovat tällä hetkellä pohtimassa HR-tietojärjestelmän hankkimista tai uusimista. Syitä tähän on varmasti monia. Fakta on kuitenkin se, että järjestelmiä hankitaan 7-10 vuoden välein ja että sellaisen hankkiminen on aina investointi. Nyt on nähtävissä selvästi, että pilvipalvelut ovat tekemässä läpimurtoaan myös HR-järjestelmien osalta. Myös toimittajapuolella on tapahtunut paljon muutoksia viimeisien vuoden aikana, ainakin globaalisti: mm. IBM osti Kenexan, SAP osti SuccessFactorsin ja Oracle on hankkinut Taleon. CGI (ex-Logica) toi suomeen Halogen-järjestelmän, ruotsalainen Verismo on rantautunut Suomen markkinoille samoin kuin globaali Workday. Isot toimittajat ovat joutuneet tilanteeseen, jossa heillä on suuri joukko asiakkaita ERP-pohjaisissa ratkaisuissa (esim. SAP, Oracle) ja tasapainoilevat nyt uuden ja vanhemman teknologian ratkaisujen välillä.

Mitä sitten ovat tehneet paikalliset toimittajat ja miten he vastaavat kansainväliseen kilpailuun? Isoja toimijoita vastaan on vaikea pyristellä, mutta kopioimalla mitä muut tekevät saadaan kyllä tehtyä hyvääkin softaa paikallisille markkinoille. Eli jos toimit vain Suomessa, riittänee perustellusti kotimainen tai pohjoismainen tuote? Joka tapauksessa maailman trendit ja globaalien HR-toimittajien kehitystyö näkyy väistämättä myös täällä. Paikalliset HR-toimittajat (esim. ArcTechnology, Sympa, Mepco) ovat kovaa vauhtia uusimassa järjestelmiään vastaamaan tämän hetken vaatimuksia. Nähtäväksi jää vastaako uudistus tarpeita, vai onko käyttöliittymän facelift näkyvin osa uudistuksia? Sekin on jo toki enemmän kuin tervetullutta, asiakkaalla kun on katsottu globaalin ja lokaalin toimittajan demoja peräkkäin niin ei tarvitse miettiä miksi asiakkaat ihastuvat isojen toimittajien tuotteisiin. Käyttöliittymä on hiottu, graafinen esitystapa on silmiä hivelevä ja kaikki on paketoitu siististi. Kun vielä tarina sujuu esittelijältä sujuvasti ja asiakkaan kysymyksiin  on valmistauduttu kunnolla, niin helppo sitä tuotetta on esitellä. Innovaatiot tehdään maailmalla ja täällä tehdään sitten sopiva ratkaisu oman tuotteen venymiskyvyn pohjalta. Ei niin että lokaalit HR-ratkaisut olisivat huonompia, pitää vain ymmärtää mitä rahalla saa. Sama toiminnallisuus voi olla toteutettu monella eri tavalla.

Maailmalla puhutaan nyt esim. seuraavista asioista:

  • Sosiaaliset verkostot ja niiden hyödyntäminen rekrytoinnissa ja työnantajamielikuvan luomisessa (LinkedIn, Facebook, Twitter jne.)
  • Rekryjärjestelmien kehittyminen ketterimmiksi ja sosiaaliset verkostot huomioiviksi kokonaisuuksiksi
  • Raportoinnin ja analytiikan kehittyminen liiketoimintaa paremmin palvelevaksi
  • ”Big data” koskettaa myös HR-tietoja ja HR:n on opittava hyödyntämään analytiikkaa (Googlaa esim. Googlen HR-käytännöistä)
  • Pilvipalveluiden yleistyminen, SAP:in ja Oraclen tuotteiden siirtyminen ”pilveen”
  • Hybridimalli, osa HR-ratkaisusta on perinteisesti asennettuna asiakkaalle, osa tuotetaan pilvipalveuista modulaarisesti (esim. Oracle/Peoplesoft + Oracle Fusion ja SAP + SuccessFactors)

Mikä on sitten on tällä hetkellä paras ratkaisu sinun yrityksesi tarpeisiin? Tässä kohtaa viittaan aikaisempaan blogiimme, jossa käsittelimme tätä asiaa tarkemmin. Muistutukseksi on hyvä lähteä siitä, että oma tarve määritetään mahdollisimman tarkasti ja mietitään sen jälkeen mitä tarpeita järjestelmän on tuettava tulevaisuudessa. Kun nämä asiat ovat selvillä, voidaan miettiä hankittavaa ratkaisua myös investoinnin kannalta, paljonko meillä on rahaa laittaa tähän järjestelmään. Selvittäisiinkö vähän halvemmalla ratkaisulla? On kuitenkin hyvä tiedostaa, mistä toiminnallisuudesta jää paitsi tai joutuu tinkimään, jos valitsee edullisemman tuotteen.

info.pngTutustu HR-järjestelmäratkaisuihin azets.fi -sivustolla

 

Christian Slöör
Christian on kokenut johdon konsultti ja kehittäjä, joka on toiminut projektipäällikkönä/asiantuntijana erilaisissa HR-kehityshankkeissa. Hänen vahvuusalueitaan ovat mm. Lean Six Sigma, palvelukeskukset, HR–tietojärjestelmien valinta/kehittäminen, prosessien kehittäminen, Talent Management ja muutoshallinta. Christianilla on laajaa kokemusta henkilöstöhallinnon kehityshankkeiden suunnittelusta ja toteutuksesta julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioissa sekä kansainvälisessä ympäristössä.

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.