Lean HR on oodi osaamiselle

HR | 30.01.2018

Kirjoittaja Azets Finland

Lean HR hyödyntää leanin filosofiaa henkilöstöjohtamisen suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen. Lean yhdistetään usein systemaattiseen ja kurinalaiseen kehittämiseen erityisesti prosessimuotoisen tekemisen kohdalla. Myös lean HR löytää luontevimmat kehityspolkunsa lakisääteisistä prosesseista ja työsuhteen elinkaareen liittyvistä toimenpiteistä. Sovelluskohteita on kuitenkin erittäin paljon myös muilla henkilöstöjohtamisen alueille.

Lean nojaa vahvasti yksilön ja yrityksen osaamiseen eri tavoin. Lean HR ja osaamisen johtaminen ovatkin vahva yhdistelmä, jota soisi hyödynnettävän laajemminkin. Perinteiset kompetenssilistat ja maailmaa syleilevät ydinosaamiset huutavat rinnalleen modernimpaa tapaa tarkastella yritysten tärkeintä pääomaa.

Alla ajatuksia tämän päivän osaamistarpeista ja tavoista rakentaa yrityksen menestymiselle suotuisa osaamisen kokonaisuus:

Läpinäkyvä osaaminen

Osaaminen ei voi olla salaista. Oman osaamattomuuden julki tuominen on toisinaan epämiellyttävää, mutta epätäydellisyyden salliva yrityskulttuuri voi helpottaa tuskaa. Parhaimmillaan koko tiimin osaamisen tuominen paitsi läpinäkyväksi, myös arjessa näkyväksi, sujuvoittaa työn suunnittelua ja tekemistä sekä edistää dialogia ja osaamisen vaihtoa ihmisten välillä.

Missä osaaminen

Leanin logiikalla osaaminen asuu siellä, missä asioita tehdään, oli paikka sitten liukuhihna tai laboratorio. Yksi merkittävä hukan lähde on olla käyttämättä hyödyksi tekijän syvällistä ymmärrystä omasta työstään. Luopumalla ajatuksesta, että joku muu tietää paremmin, voidaan valjastaa käyttöön uskomaton kehityspotentiaali.

Yhteinen osaaminen

Tiimin tai organisaation osaamisten yhdistelmä on etsimäsi resepti. Sitä tosin ei voi suoraan kopioida yrityksestä toiseen, lisäksi sen on jatkuvasti muututtava vastaamaan liiketoiminnan tilanteita. Paras ratkaisu on laittaa osaamissoppa kuplimaan, ja olla valmiina hämmentämään sitä ajoittain.

Uusi osaaminen

Elämä jatkuvan parantamisen kulttuurissa on virtaavaa muutosta. Parhaiten pinnalla pysyy huolehtimalla sellaisesta osaamisesta, joka edistää oppimista ja kehittämistä. Ongelmanratkaisu, fasilitointi, projektinhallinta ja analytiikka ovat esimerkkejä tiimille välttämättömistä tekniikoista. Valtavan merkityksellisiä ovat myös ihmisten toiminnan juurien, kuten motivaation ja persoonallisuuden, ymmärtäminen.

Kaikki osaaminen

Olennaista on huolehtia koko tarvittava osaamisen paletti kuntoon. Yrityksen tulevaisuuden pohtiminen ja toimenpiteiden asettaminen aikajanalle on aina tavallaan arvaus, mutta auttaa hahmottamaan tarpeita. Visuaalisen johtamisen keinoin kapeikot saadaan näkyviin ja työn alle. Osaamisen ei tarvitse myöskään aina asua saman katon alla, vaan sitä voi hankkia tarpeeseen muualtakin.

Tutustu Azetsin kattaviin HR-palveluihin.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat tiedon mm. uusimmista blogeistamme, ajankohtaisista webinaareistamme ja asiantuntijoidemme kirjoittamista oppaista ensimmäisten joukossa.

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

post author

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.