Kuinka työhaastatte­luun kannattaa pukeutua?

HR | 02.10.2019

Kirjoittaja Janne Laaksola

Bisnespukeutuminen muuttuu ja moni on varmasti pohtinut, että mikä on oikea vaatetus missäkin työtehtävässä? Miten työhaastatteluun olisi hyvä pukeutua, jotta vaatetus oli siisti ja asiallinen, mutta kuitenkaan ylipukeutumatta?

Olen huomannut bisnespukeutumisen muuttuneen 2000-luvulla, tavatessani niin yrityspäättäjiä kuin työnhakijoitakin. Mielestäni pukeutuminen on mennyt jatkuvasti rennompaan suuntaan ja tätä varmasti ovat auttaneet bisnesmaailman näkyvät henkilöt, kuten esimerkiksi Mark Zuckerberg ja Peter Vesterbacka. Naisten pukeutuminen on edelleenkin tyypillisesti formaalimpaa.

Työhaastatteluun valmistautuminen ja sopivan vaatetuksen miettiminen on mielestäni tärkeää, etenkin kun hakija haluaa luoda mahdollisimman hyvän ensivaikutelman itsestään. Kokopuku solmiolla tai jakkupuku korkokengillä alkaa olla jopa harvinaisuus, ellei työtehtävä ole laki- tai tilitoimistossa. Tämä pätee myös johtajiin. Huppari farkuilla taas mielletään vahvasti vain IT-maailman tehtäviin, eikä se yleensä sovi asusteeksi hakiessa esimerkiksi talousjohtajan tehtävää. Eroja näkyy myös hakijoiden hakiessa kansainvälisiä tehtäviä. Suomessa pukeutumiskoodi on yleisesti ottaen vapaampi, kuin mitä muualla maailmalla.

Pukeudu samassa linjassa haettavan yrityksen kanssa

Hyvänä ohjenuorana voi pitää, että oikea pukeutuminen työhaastatteluun on samassa linjassa haettavan yrityksen kanssa. Pukukoodiltaan liberaaliin pieneen IT startup-yritykseen ei kannata saapua solmio kaulassa, kun taas puolestaan konservatiivisen investointipankin työhaastatteluun kannattaa solmio pujottaa kaulaan. Sama pätee jakkupukuun. Suosittelen, että työnhakija ottaa selvää yrityksen pukeutumiskoodista jo ennakolta. Aina tähän ei ole mahdollisuutta, niin silloin haastateltavan kannattaa pelata varman päälle ja pukeutua mieluummin hieman yli kuin ali.

Ammattitaitoinen rekrytointikonsultti ohjaa pukeutumiskoodissa

Kun rekrytointia hoitaa ulkopuolinen konsultti, voi hakija hieman huokaista helpotuksesta pukukoodien suhteen. On nimittäin myös konsultin vastuulla ohjata hakijaa seuraavaa haastattelua varten. Muutama vuosi sitten, kun tein rekrytointeja pankkiiriliikkeelle, oli heidän kanssaan sovittu etukäteen, että muistutan jatkoon eteneville hakijoille yrityksen pukeutumiskoodista. Koin, että tämä toimintatapa oli erittäin toimiva, ikäviltä tilanteilta vältyttiin ja hakijat pystyivät rauhassa keskittyä tulevaan jatkohaastatteluun ilman turhia paineita pukeutumisesta.

Hakija viestittää itsestään ja uskottavuudestaan pukeutumisella

Entä saako pukeutumisessa sitten näkyä persoonallisuus? Mielestäni saa ja osin kuuluukin, mutta tiettyjen raamien puitteissa. Yökerho -look, miehillä shortsit tai naisilla liian lyhyt hame tai avonainen pusero eivät ole osuvaa pukeutumista työhaastatteluun, vaikka se ilmentäisikin kantajansa persoonallisuutta. Asussa on hyvä tuntea olonsa itsevarmaksi ja mukavaksi, unohtamatta kuitenkaan sitä, että hakija viestittää haastattelijalle itsestään ja uskottavuudestaan haettavaan tehtävään.

Vaikka asun valinnalla on merkitystä ensivaikutelman luomisessa, niin on hyvä muistaa, että se on kuitenkin vain yksi osa haastattelua. Ammattirekrytoija ei laita liikaa painoarvoa ensivaikutelmalle vaan keskittyy kokonaisuuteen. Tärkeintä on kartoittaa hakijan kyvykkyys, potentiaali ja osaaminen, jotta pystymme löytämään oikeat tekijät oikeisiin organisaatioihin.

Kirjoittajasta Janne Laaksola