Työelämän taidot ruutua katsomalla?

HR | 09.03.2017

Kirjoittaja Azets Finland

Verkko-oppiminen on pitkään ollut puheissa, mutta harva organisaatioista on vielä saanut sen elementtejä löytämään paikkaansa kehittämisen kokonaisuudessa. Samalla käytämme yksilöinä runsaasti aikaa puhelimen näytön äärellä seuraten sitä kautta niin sähköpostia, What’s Appia, LinkedIniä, Twitteriä kuin usein henkilökohtaisempina pidettyjä Facebookia tai esimerkiksi Instagramia. Miten tämä ulottuvuus olisi sovitettavissa osaksi työnantajan koordinoimaa kehitysprosessia? Oppiminen edellyttää halua ja intoa oppia, innostusta antaa eväitä oppimiselle ja sisältöä tukevan menetelmän. Millä tasolla ovat halu ja into oppimiseen? Työmme osoittaa, että tasoja on monia. Samalla tulevasta kuuluu huolestuneita signaaleja: ”Innostuminen ja kiinnostuminen ei ole koululaisten keskuudessa muodissa” analysoi filosofi Lauri Järvilehto. Jos tilanne jatkuu näin, vaatii kiinnostuksen herättäminen jatkossa entistä enemmän työtä. Näissä tilanteissa oppimisen tukijan (opettajan, sparraajan, valmentajan…) merkitys korostuu. On perustettava kipinän sytyttäjien ammattikunta.

Taitoa tarvitaan myös menetelmän valinnassa. Menetelmän osalta ratkaiseva kysymys on, onko tarkoitus saada asioita tapahtumaan päässä vai päiden välillä?

Työtä ei tehdä yksin. Yksilön taidot eivät yksin riitä – mutta ne ovat perusta. Monimuotoisuus, yksilöllisyys, digitaalisuus, tiheys, arkisuus ja intensiivisyys tukevat yksilöllistä kehitystä, herättelyä ja tiedon saantia. Vuorovaikutusta kehitystyöhön tarvitaan silloin kun mukaan tulee yhteisö. Kun jotain tulee synnyttää yhdessä, jalostaa sinun ja minun tietämyksen pohjalta tai varmistaa yhteinen ymmärrys.

Parasta digitaalisissa työkaluissa on se, että oikein käytettyinä ne ohjaavat investointeja oikeisiin asioihin. Käytetään arvokkaat kohtaamisen hetket niihin asioihin, joissa vuorovaikutus tuo todellista lisäarvoa, ja samalla puretaan turhat valmennusrakenteet pois.

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.