KLT-kirjanpitäjäksi koulunpenkiltä

Azets Life | 13.12.2019

Kirjoittaja Liisa Majuri

Pikku tyttönä mielikuvani kirjanpidosta ja kirjanpitäjistä oli klassisen stereotyyppinen: jakkupukuihin pukeutuneet kirjanpitäjät näpyttelemässä rivissä numeroita pöytäkoneiden ääressä mappien ja paperipinojen ympäröimänä. Jo opiskeluaikoina tämä mielikuva alkoi murentua pala palalta. Romukoppaan se jouti viimeistään astuessani ensimmäistä kertaa sisään Oulun Azetsin toimistoon, jossa vastassa oli joukko mitä rautaisimpia taloushallintoalan ammattilaisia ja – ennen kaikkea – mitä värikkäimpiä ja pirskahtelevia persoonallisuuksia.

Oma matkani kirjanpidon pariin ja Azetsin riveihin alkoi kiertoteitä pitkin. Lukion jälkeen kokeilin siipiäni Oulun yliopistossa suomen kielen opintojen parissa työskennellen samoihin aikoihin myynnin ja asiakaspalvelun parissa. Jo hyvin nopeasti huomasin olevani huomattavasti kiinnostuneempi silloisen myyntityöni taustalla vaikuttavista taloudellisista prosesseista; kokonaisuudesta, johon kuuluivat kannattavuus, taloudellisen tilanteen hallinta ja oman työni realisoituminen konkreettisiksi, yrittäjän seuraamien taloudellisten raporttien luvuiksi. Päädyinkin pian alan opintojen pariin opiskelemaan työn ohessa verkko- ja monimuoto-opintoina taloushallinnon tradenomiksi. Ammattikorkeakoulututkinnon saatuani halusin vielä syventää osaamistani, ja pääsinkin sisään Oulun yliopiston kauppatieteiden maisteriohjelmaan suuntautuen ulkoiseen laskentatoimeen.

Oulun Azetsilla kannustetaan kehittymään

Azetsin kanssa polkumme kohtasivat ollessani viittä vaille valmis KTM. Opiskeluvuosieni aikana olin työskennellyt niin kirjanpidon ja palkanlaskennan kuin case-tyyppisten taloudelliseen konsultointiin liittyvien töiden parissa. Sanomattakin oli selvää, että nähdessäni Azetsin kaltaisen, monipuolisia taloushallinnon palveluita laidasta laitaan tarjoavan yhtiön etsivän Oulun toimistoon uutta kirjanpitäjää, en voinut olla tarttumatta tilaisuuteen. Astuinkin intoa puhkuen ja avoimin mielin Oulun SMB-tiimin riveihin helmikuussa 2018 saaden osakseni lämpimän ja sydämellisen vastaanoton uusilta tiimitovereiltani. Vaikka olinkin saapuessani tiimini nuorin vahvistus ja vasta koulunpenkin jättänyt, sujahdin osaksi porukkaamme vaivatta. Alkuaikoina uuteen työhöni ja uusiin asiakkuuksiin tutustuessa vuosien ja vuosikymmenten alan kokemusta omaavien tiimiläisteni tuki ja avoin osaamisen jakaminen oli ensiarvoisen tärkeää. Kliseisesti sanottuna opin tuolloin joka päivä jotain uutta – parasta kuitenkin on, että tämä osaamisen ja tietotaidon jakaminen on jatkunut tähän päivään saakka osana tiimimme arkea.

Kirjanpitäjän rooli on muuttunut nopeasti

Asiakaskuntani ja vastuualueeni ovat kasvaneet ja kehittyneet oman osaamiseni myötä. Teen eri toimialojen yhtiöiden kirjanpitoja aina pienistä osakeyhtiöistä pohjoismaissa toimiviin konserniyhtiöihin; toimialoja tarkastellen aina maarakennuksesta matkailuun ja tanssin opetuksesta tuotekehitykseen. Muutamien uusien asiakkaideni myötä olen päässyt osallistumaan myös haasteellisempiin käyttöönottoprojekteihin, tutustumaan erilaisiin asiakkaiden käytössä oleviin järjestelmiin ja niiden integrointiprosessiin, sekä toteuttamaan EU- ja ELY-hankerahoitusten käytön seurantaa ja raportointia. Asiakastöiden ohella hoidin jonkin aikaa myös toimistomme Netvisor-pääkäyttäjätehtäviä yhteistyössä tiimimme konkarin kanssa.

Omassa työssä ehdottomasti palkitsevinta on ollut huomata kirjanpitoalan ja kirjanpitäjien roolin viime vuosien muutos erityisesti suhteessa asiakkaisiin. Enää kirjanpitäjää ei pidetä ”piikkinä lihassa”, jolle yrittäjän on kuukausittain kaiveltava liput ja laput verottajaa varten, vaan kirjanpitäjä nähdään ennemminkin yhteistyö- ja kehityskumppanina, joka pystyy tarjoamaan ajantasaista tietoa ja ideoita liiketoiminnan luotsaamiseen kohti parempaa menestystä.

Vaikka ajallisesti työurani Azetsilla on vielä alkumetreillä, ovat nämä muutamat vuodet osoittaneet selvästi, että tarjolla on jatkuvasti uusia mahdollisuuksia itsensä ja oman osaamisensa kehittämiseen ja omaan työkuvaan vaikuttamiseen. Tätä jatkuvan oppimisen mahdollisuutta tukevat paitsi työnantajan tarjoamat ajankohtaiset koulutukset ja monipuoliset oppimisympäristöt, myös ennen kaikkea oman tiimini kokeneet ammattilaiset, jotka eivät ole pitäneet omien vahvuusalueidensa osaamista vakan alla, vaan jakaneet ”hiljaista tietoaan” oululaisella rempseydellä koko tiimin tietouteen. Vaikka jokaisella kirjanpitäjällä tiimissämme onkin oma asiakaskuntansa ja vastuualueensa, tartutaan täällä jokaisen yksittäisen tiimiläisen kohdalle sattuneisiin haasteellisiin kysymyksiin yksissä tuumin ja yhdessä ratkaisua pohtien – oli kyseessä sitten vaativien yritysjärjestelyiden kirjanpidolliset seikat tai vaikkapa vain jumiutunut kopiokone.

KLT-kirjanpitäjän titteli taskuun tiimin kannustuksella

Huolimatta siitä, että jokapäiväinen arki Azetsilla tuo jatkuvasti uusia oppimisen kokemuksia, vanha sanonta ”nälkä kasvaa syödessä” pitää omalla kohdallani paikkansa. Huomatessani viime vuonna Azetsin tarjoaman mahdollisuuden osallistua keväällä 2019 starttaavaan KLT-valmennukseen, ikuinen opiskelija sisälläni nosti jälleen päätään: esimieheni ja tiimini kannustamana ilmoittauduin kevään ja kesän yli kestävään KLT-tenttiin valmentavaan ryhmään. Valmennuksen ytimessä oli EduStream -ympäristössä järjestetty Kari Alholan vetämä KLT-valmennus, joka sisälsi lähes viikoittain tutkinnon läpäisemiseen tähtääviä luentoja ja itseopiskeluun tarkoitettuja laajoja tehtävämateriaaleja. Omaa valmentautumistani helpotti suunnattomasti myös mahdollisuus työskennellä luentopäivinä etänä kotoa käsin. Luonnollisestikin työn ohessa valmentautuminen vaati kiireisimpinä aikoina verta, hikeä ja kyyneliä, mutta myös uusia oppimiskokemuksia ja intoa soveltaa uusia tietoja omaan työhön ja tekemiseen.

Lähes vuoden kestänyt opiskelu-urakka huipentui nyt lokakuussa vuosittain järjestettävään KLT-tenttiin. Monien sattumien summana päädyin lähtemään kohti Helsinkiä ja Messukeskusta käsi paketissa, mutta koko tiimini tsemppien kannustamana. Vaikka tenttiolosuhteet eivät omalta osaltani olleetkaan kaikista suotuisimmat, oli tenttitilaisuuteen osallistuminen ikimuistoinen kokemus. Oli hienoa tavata saman katon alla valtava määrä oman alan ammattilaisia ympäri Suomen. Myös itse tentti lukuisine laskentatoimen ja oikeustieteen tehtävineen, aikarajoineen ja tenttikäytäntöineen jäi kaikesta jännityksestä huolimatta ainutlaatuisena kokemuksena mieleeni. Vaikka tiesinkin tehneeni olosuhteet huomioon ottaen parhaani, tuli marraskuun puolivälin tieto tentin läpäisystä ja uudesta KLT-kirjanpitäjän tittelistä täytenä yllätyksenä. KLT-tutkinnon osalta minulle kuukausien mittainen matka näyttäytyy kuitenkin tärkeämpänä kuin itse päämäärä – tuona aikana olen saanut valtavan määrän uusia tietoja ja taitoja sekä kannustusta ja tukea tiimiltäni. Itseni tuntien voin kuitenkin tunnustaa, ettei halu kehittyä taloushallintoalan ammattilaisena ja kehittää omaa osaamistaan jää tähän. KLT-tutkinnon myötä koen, että minulla enemmän eväitä tulevaisuudessa lähteä kartoittamaan Azetsin laaja-alaisen palvelutarjonnan mahdollistamia uusia kehityspolkuja kohti yhä syvempää ja monipuolisempaa osaamista.

Tilaa Azetsin uutiskirje sähköpostiisi

Kyllä. Haluan saada Azetsilta uutiskirjeen, tietoa palveluista, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin.

Hyväksyn tietosuojakäytännöt. Voin milloin tahansa muokata tilauksiani tai perua viestit.

Kirjoittajasta Liisa Majuri

Accountant, Azets Oulu