Kiinteistö­vero pian maksuun – myös sähköisesti

Taloushallinto | 08.08.2017

Kirjoittaja Milla Leino

Kesä on jo pitkällä ja kiinteistöveron eräpäivät lähestyvät. Eräpäivät ovat 4. syyskuuta ja 16. lokakuuta. Mikäli haluat maksaa kiinteistöverosi e-laskuna, tilaa e-lasku verkkopankistasi viimeistään 14. elokuuta.

Kiinteistöverosta vastaa kiinteistön omistaja

Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka kiinteistön omistaja maksaa kiinteistön sijaintikunnalle. Kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alkaessa eli 1.1. Omistajaksi katsotaan myös omistajan veroinen haltija, joka voi olla esimerkiksi leski jolla on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto. Jos maapohjalla ja rakennuksella on eri omistajat, kukin maksaa oman osuutensa kiinteistöverosta. Kiinteistöverotuksen piirissä olevia kiinteistöjä ovat esimerkiksi tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset, kuten omakotitalo tai maa-alue ja sillä sijaitseva kesämökki.

Kiinteistöveron määrä perustuu edellisen vuoden kiinteistön verotusarvoon. Kunta päättää veroprosentit vuosittain tiettyjen rajojen puitteissa. Kunta määrää vähintään kaksi eri kiinteistöveroprosenttia: yleisen veroprosentin ja vakituiseen asumiseen käytettävien rakennusten veroprosentin. Vakituisen asunnon maapohjan osalta vero määrätään yleisen veroprosentin mukaan. Myös muuhun kuin vakituiseen asumiseen käytettäville rakennuksille sekä rakentamattomille rakennuspaikoille voidaan määrätä kiinteistöveroprosentit. Tällöin rakennuspaikalle on oltava tie tai se on järjestettävissä ja rakennus voidaan liittää yleiseen vesi- tai viemäriverkkoon. Vuoden 2017 kiinteistöveroprosentit löytyvät kunnittain Verottajan nettisivuilta.

Maaliskuussa lähetetyn kiinteistöverotuspäätöksen tiedot perustuvat 1.1.2017 tietoihin. Jos huomaat vielä tässä vaiheessa virheen kiinteistöveron perusteena olevissa kiinteistötiedoissa, voi tiedot vielä korjata paperilomakkeella. Jos tätäkin vanhemmat tiedot ovat jääneet ilmoittamatta, voi kiinteistöverotukseen hakea oikaisua. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä viiden vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta. Muutosta haetaan kirjallisesti lomakkeella tai vapaamuotoisella oikaisuvaatimuksella verotuksen oikaisulautakunnalta.

Kiinteistövero sähköisesti – tilaa e-lasku

Verkkolaskuja vastaanottavat yritykset saavat automaattisesti kiinteistöveron maksulaput verkkolaskuina. Jos liikkeen- tai ammatinharjoittajana tai yksityishenkilönä haluat maksaa kiinteistöverosi e-laskuna, tilaa e-lasku verkkopankistasi viimeistään 14. elokuuta. E-lasku näkyy verkkopankissa noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. E-laskun voit saada jäännös-, kiinteistö- ja ennakkoveroista. Saat yhdellä tilauksella e-laskun kaikista edellä mainituista verolajeista, mutta vain jos sinulla on niitä maksettavanasi.

Kiinteistöveron minimimäärä on 17 euroa. Kiinteistövero maksetaan joko yhdessä tai kahdessa erässä käyttäen kunkin erän omaa viitettä. Jos vero on pienempi kuin 170 euroa, se maksetaan yhdessä erässä viimeistään kiinteistöveron ensimmäisenä eräpäivänä. Mikäli maaliskuussa saadut tilisiirtolomakkeet ovat hukassa, voit tilata Verohallinnosta uudet tilisiirtolomakkeet.  Muistathan, että myöhässä maksetusta kiinteistöverosta peritään 7 % viivekorkoa.

Jos tarvitset apua kiinteistötietojen muutoksissa tai verotuksen oikaisussa, olethan yhteydessä tilitoimistojemme asiantuntijoihin – autamme mielellämme.

Kirjoittajasta Milla Leino

Business Advisor, Azets, Lappeenranta