Invalid username or password – jälleen kerran

Azets Life | 14.09.2017

Kirjoittaja Katriina Huhtala

Tuskaillessani jälleen kerran uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan kanssa, sanoin ääneen itselleni, että olisipa mahdollista asentaa ihon alle mikrosiru, jossa olisi kaikki tässä työpaikassa tarvittavien järjestelmien käyttäjätunnukset ja salasanat. Ei tarvitsisi taas muistella eikä etsiä jonkun harvemmin käytettävän ohjelman tai järjestelmän salasanaa. Ajattelin, että johan nyt on kumma, jos se ei jo ole mahdollista. Onhan kissoilla ja koirillakin tunnistesirut ihon alla.

Mikrosirussako sen salaisuus

Selvittäessäni uteliaisuudesta siruasiaa lisää, huomasin, että onhan se mahdollista. Vain muutama viikko sitten yhdysvaltalainen yhtiö Three Square Market (32M) uutisoi aloittaneensa elokuussa 2017 sirujen asentamisen vapaaehtoisten työntekijöidensä ihon alle. Riisinjyvän kokoinen mikrosiru neulan avulla käteen ja simsalabim, tietokoneet, kopiokoneet ja ovet avautuvat eikä tarvitse kaivaa kuvetta lounasta tai välipalaa ostaessa. Näppärää vai mitä? Mielenkiintoista on, että mikrosirut toimittaa ruotsalaisyhtiö BioHax, joka on käyttänyt siruja omien työntekijöidensä kanssa jo vuosia. Läheltä Ruotsista tulee muitakin käytännön sovelluksia, esimerkiksi rautatieyhtiö Statens Järnvägar, (SJ) on viime keväästä lähtien tarjonnut mahdollisuutta käyttää istutettua sirua junalippuna. Ja ne kissat on Ruotsissa voineet käyttää mikrosiruaan ovessa olevien kissaluukkujen avaamiseen jo monta vuotta.

Kuka omistaa? Voiko vaatia? Onko turvallista?

Ihmiseen integroitava elektroniikka menee huimaa vauhtia eteenpäin. Uusi tekniikka tuo eteen uusia asioita. Kun jokin yhtiö haluaa kokeilla uutta ja ehkä tällä tavoin erottautua muista, niin sille alkaa työnantajanakin tulla ihan uudenlaisia kysymyksiä. Saako työnantaja edellyttää työntekijöiltään sirun istuttamista? Kuka omistaa työnantajan maksaman mikrosirun sisältämät tiedot? Miten tulisi suhtautua yksityisyydensuojaan? Mitä tapahtuu, kun työntekijä vaihtaa työnantajaa? Kuka korvaa, jos mikrosiru aiheuttaa komplikaatioita? Voiko tiedot varastaa, hakkeroida? Saako Helsingissä toimia samalla tavoin kuin Singaporessa?

Askeleen edellä

Joku lähtee kokeilemaan uusia asioita, vaikka kaikkiin kysymyksiin ei vielä olekaan vastauksia. Joku toinen taas odottaa ja siirtyy uusiin käytäntöihin vasta, kun muilla on jo kokemuksia uudesta. Eräs amerikkalainen asianajotoimisto jo varoitteli henkilöstöhallintoa innostumasta työntekijöihin istutettavista siruista ja maalaili uhkakuvia vaaroista (miljoonakanteiden luvatussa maassa se toki on ymmärrettävää). Mutta syntyykö koskaan mitään uutta, jos kaikki jäävät liikaa odottamaan ja varmistelemaan. Uudet tilanteet aiheuttavat uusia kysymyksiä ja opimme uutta, joskus ehkä vähän pakostakin. Uteliaisuus ja uusissa asioissa jo varhain mukana oleminen auttaa asiantuntijaksi kehittymistä. Yksi Azetsin arvoista – Askeleen edellä – sopii juuri tähän. Etsimme asiakkaillemme vastauksia.

Mutta palatakseni siihen ihon alle neulalla asennettavaan mikrosiruun. Olisinko kuitenkaan valmis mihin vain, jotta ei tarvitse muistella salasanoja…

Kirjoittajasta Katriina Huhtala