Integraatio­­kehittäjä Azetsilla

Azets Life | 16.02.2018

Kirjoittaja Henri Lappalainen

Juhani on päätynyt meteorologian opintojen kautta integraatiokehittäjäksi Azetsille ja työskennellyt meillä vuodesta 2015 saakka. Millaista on työskennellä Azetsilla integraatiokehittäjänä? Haastattelimme Juhania, joka työskentelee Azets Technology -osastollamme osana integraatiotiimiä.

Miten olet päätynyt nykyisiin tehtäviisi Azetsille?

Opiskelin 2008-2015 Helsingin yliopistossa meteorologiaa, mutta en koskaan saanut papereita ulos. Fysiikan ja meteorologian opinnoissa käytettiin paljon tietokoneita apuvälineinä ja työskennellessäni tutkimusavustajana kiinnostuin ohjelmoinnista ja mallinnuksesta. Tällä hetkellä opiskelen töiden ohella AMK:ssa tietotekniikan insinööriksi.

Opintojen ohella tein paljon vapaaehtoistyötä osakunnassa ja ainejärjestöissä. Järjestötoiminnassa pääsin tutustumaan taloushallintoon ja budjetointiin. Azetsin integraatiokehittäjän tehtävästä kiinnostuin, kun näin hakuilmoituksen ja kuvaus kuulosti minulle luontevalta tehtävältä.

Millaista työtä teet?

Työkseni koodaan Pythonilla asiakaskohtaisia kirjanpidon integraatioita. Työstä kolmasosa on varsinaista koodaamista, ja loput koostuvat määrittelystä, palavereista, sähköpostien läpikäynnistä sekä uusien asioiden opiskelusta. Asiakasintegraatiot tehdään tiiviissä yhteistyössä konsulttien kanssa.

Millaista työskentely Azetsilla on? Miten tiimityö toimii?

Työ meillä on varsin nopeatempoista ja vapaata. Tavoitteena on automatisoida prosesseja, ja usein manuaaliprosessien matkiminen ei ole paras tapa rakentaa automaatiota. Konsulttien kanssa työskennellessä olen oppinut paljon kirjanpidosta, mutta ehdottomasti paras tapa tehdä työtä on aina käyttää konsultteja apuna. Jokaiseen ongelmaan on aina useita ratkaisuja, ja ylläpidon kannalta tärkeä valita niistä yksinkertaisin.

Meidän tiimi toimii erittäin ketterästi. Tiimikavereilta saa aina tarvittaessa tukea, mutta jokainen vastaa itse oman työnsä laadusta ja työtä saa tehdä vapaasti omia vahvuuksiaan käyttäen. Meillä on useita tiimipalavereja, joissa seurataan projektien kehitystä. Pyrimme aina priorisoimaan ja aikatauluttamaan projekteja, mutta prioriteetit voivat muuttua nopeastikin. Jokainen asiakasprojekti on jollakin tapaa erityinen. Toisaalta pyrimme jatkuvasti kehittämään työkalujamme siten, että integraatioalustasta löytyisi valmiiksi tarvittavat työkalut uusiin integraatioihin. Loppupeleissä tärkeintä on, että integraatiot toimivat ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Mitä osaamista se vaatii?

Hyvät perustiedot tietokoneiden toiminnasta ja ohjelmoinnista vievät tässä työssä pitkälle. Integraatioiden määrittelyt ja dokumentaatiot on usein tehty ei-teknisten ihmisten toimesta, eli soveltaminen sekä nopea oppimiskyky ovat meidän työssä tärkeintä. Työ edellyttää myös hyviä projektinhallintataitoja, sillä usein meillä on monta projektia käynnissä yhtä aikaa. Kansainväliset projektit sekä ohjelmoinnin dokumentaatiot ovat pääosin englanniksi, joten kielitaidosta on myös paljon hyötyä.

Mikä työssäsi on parasta?

Parasta työssä on se, kun saa monimutkaisen projektin lopulta ratkaistua yksinkertaisella tavalla siten, että ratkaisusta on hyötyä useille tahoille. Kirjanpitotyössä on paljon työtehtäviä, joita tehdään tällä hetkellä käsin ja joiden automatisointi säästää huomattavasti aikaa. Toisaalta automatisointi voi mahdollistaa sellaisia ominaisuuksia, joita ei ikinä olisi mahdollista toteuttaa manuaalityön kautta. On kiva tehdä työtä, jonka kokee merkitykselliseksi.

Millainen työyhteisö Azetsilla on?

Työyhteisössä meillä on paljon eri taustaisia henkilöitä. Työt tehdään useimmiten tiimienvälisissä projekteissa, joten työyhteisöä kuvaa organisaatiokaaviota paremmin sekalainen verkko. Lisäksi työporukalla vietetään aikaa vapaa-ajallakin erilaisissa aktiviteeteissa, itse olen mm. ollut mukana pelaamassa frisbeegolfia.

Mitä asioita arvostat Azetsilla työskentelyssä?

Azets on iso yritys, ja työskentely isoissa yrityksissä antaa työntekijälle tiettyä turvaa. Sijainti rautatieasemalla säästää huomattavasti työmatkassa ja lounaspaikkatarjonta on suuri etu! Itse tykkään tehdä mieluummin töitä toimipisteelläni kuin kotona, mutta toisaalta etätöihin on aina tarvittaessa mahdollisuus.

Oletko päässyt oppimaan uutta ja kehittämään osaamistasi Azetsilla?

Itsensä kehittäminen on jatkuvaa ja on tärkeää seurata teknologian kehitystä. Ohjelmointitaidot ovat selvästi eri tasolla kuin täällä aloittaessani, ja kirjanpitotaidotkin ovat kehittyneet paljon työn ohella. Viime kesänä kävimme mm. EuroPython -konferenssissa Italiassa ja itselläni on tapana katsoa esimerkiksi Python konferenssien videoita Youtubesta.

Oletko saanut työstäsi Azetsilla erityisiä onnistumisen tunteita?

Suurimmat onnistumisen fiilikset tulee siitä, että samankaltaisia integraatioita on tehty jo aiemmin, ja me onnistumme tekemään yleisemmän koodin siten, että asiakaskohtainen koodi vähenee. On hieno tunne, kun asiakkaan kanssa on aluksi sovittu integraatiosta, ja konsulttien kanssa keksitäänkin vielä parempi tapa toteuttaa automaatiot siten, että kaikilla säästyy aikaa ja vaivaa.

Kirjoittajasta Henri Lappalainen