Eikö tähän riitelyyn voi jo joku puuttua?

HR | 03.06.2015

Kirjoittaja Azets Finland

Puuttuminen on välttämätöntä

Tyypillinen tilanne, jossa työyhteisöön tarvitaan ulkopuolista sovittelijaa, alkaa samoilla sanoilla: ”Me ei jakseta enää.” Taustalla on usein liian pitkään jatkunut riitatilanne työyhteisössä, jota on tekohengitetty ja paikattu purkkapaikalla.
On yritetty vähän jutella, on hyssytelty, odoteltu tulevia lomia ja ”jos sitten lomien jälkeen, kun kaikki on levänneet… jos sitten kaikki olisi hyvin.”
Vaikutukset alkavat näkyä suorituskyvyssä, tuloksissa, motivaatiossa, sitoutumisessa ja ilmapiirissä, myös muidenkin kuin ”riitaan”osallistujien osalta.
Työyhteisöstä hiipuu tekemisen meininki.
Tilanteeseen puuttuminen tuntuu vaikealta. Miten sitä nyt aikuisille koulutetuille ihmisille sanoo: käyttäytykää kunnolla.

Etsi sovintoa, älä syyllistä

Asiaan puuttuminen jää – vaikeudet eivät parane puhumattomuudesta.
Riita ei unohdu. Sama kireä ilmapiiri jatkuu. Työyhteisössä aletaan varoa sanoja ja selvittämätön riitatilanne vie kohtuuttoman määrän kaikkien energiaa.
Sairaslomat ovat ratkaisu hetkellisesti, mutta pian sama tilanne jatkuu.
Yrityksen maine kärsii kun työntekijät puhuvat omaa pahaa oloaan perheelle, ystäville, sukulaisille.
Sunnuntaina viimeistään iltapäivällä alkaa ahdistaa maanantai, kun työpäivä lähestyy. Huono vire näkyy myös asiakkaille ja vaikuttaa tuloksiin.
Ei työssäkäynnin tarvitse olla sitä.

Riittävä yhteisymmärrys

Suunnittelemme ja toteutamme Virvossa työyhteisön riitatilanteiden sovittelua. Ulkopuolisen sovittelijan avulla säästyy rahaa ja aikaa.
Sovittelu hoidetaan aina ammattimaisesti ja puolueettomasti.
Ei etsitä syyllisiä eikä ehdotonta totuutta vaan riittävän hyvää sovintoa kriisiytyneeseen tilanteeseen.
Näin pääsemme suorittamaan sitä perustehtävää hyvillä mielin – sitä, josta tulee työnilo!

Ps. Ja jotta uusia riitoja ei pääsisi kehittymään lisää, valmennamme esimiehiä myös tunnistamaan riidan idut ajoissa.

 

Minna Kajanne
Minna on taustaltaan kokenut esimies, rekrytoija sekä valmentaja. Hän on toiminut pitkään eri yritysten henkilöstöpäällikkönä ja tekee nyt esimiesvalmennuksia, työyhteisösovitteluja sekä Outplacement-valmennuksia yksilöille ja ryhmille. Minna on vahva sparraaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja, jolla on vahva ammattitaito koko työsuhteen elinkaaren osalta.

Kirjoittajasta Azets Finland

Azets on talous-, palkka-, HR- ja neuvonantopalveluja sekä niitä tukevia teknologiaratkaisuja tarjoava yritys, joka palvelee asiakkaita henkilökohtaisesti niin digitaalisesti kuin paikallisesti.