Arvonlisäveron erityis­yjärjestelmä EU-palvelumyynnin ilmoittamiseen

Taloushallinto | 07.08.2018

Kirjoittaja Juha Junnila

Sähköisten palveluiden ja softan myynti EU-kuluttajille, miten ohjelmistoyritys hoitaa käytännössä ALV-ilmoitukset ja maksutilitykset toisiin Euroopan jäsenvaltoihin? Se onnistuu helposti kaikkialle Eurooppaan verohallinnon arvolisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelun kautta.

Vuoden 2015 alusta lähtien eurooppalaisille kuluttajille myydyt tele-, radio- ja televisiolähetyspalvelut sekä sähköiset palvelut verotetaan siinä maassa, johon eurooppalainen sähköisten palveluiden kuluttaja on sijoittautunut. Arvolisäveron erityisjärjestelmä on tarkoitettu yrityksille ja elinkeinonharjoittajille, jotka myyvät televiestintä-, lähetys- ja sähköisesti suoritettavia palveluita suoraan muiden EU-jäsenvaltioiden kuluttajille. Rekisteröityminen arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalveluun tapahtuu Verohallinnon internetsivulta, johon kirjautuminen tapahtuu kätevästi Katso-tunnisteella.

Ilmoitus neljännesvuosittain

Arvolisäveron erityisjärjestelmässä ilmoitukset annetaan neljännesvuosittain. ALV-ilmoitus annetaan Euro-valuutassa viimeistään kalenterivuosineljännestä seuraavan kuukauden 20. päivänä. On tärkeää huomioida se, että veron maksu on pankkien maksun välitykseen liittyvistä syistä johtuen suoritettava jo ennen ilmoituksen määräpäivää, jotta sen katsotaan saapuneen ajoissa EU maan verohallinnon tilille. Maksettaessa on siten varattava aikaa pankkien maksun välitykseen. Sanktioiden välttämiseksi on muistettava se, että niin sanottu ” veron nolla ilmoitus” on annettava niiltä vuosineljänneksiltä, jolloin ei ole ollut lainkaan erityisjärjestelmään kuuluvaa myyntiä.

Korjaa virhe oikealle verokaudelle

Entä jos jo annetussa ilmoituksessa on virhe? Ilmoitus korjataan sille verokaudelle, jossa virhe on tapahtunut ja lähetetään verokauden korvaava ilmoitus arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelussa. Erityisjärjestelmän käyttö voi herättää kirjanpitäjäilmoittajalle myös pohdintaa ja kysymyksiä: Koska Saksaan myynnistä maksetaan  Saksan arvonlisävero, onko ALV-laskennan periaatteen mukaisesti niin, että vastaavasti on voimassa ostojen arvonlisäveron vähennysoikeus – siis saksalaisista ostolaskuista? Vastaus tähän kysymykseen on ei. Vähennysoikeutta ei ole. Erityisjärjestelmän veroilmoituksella ei voi ilmoittaa vähennettävää arvonlisäveroa vaan sillä ilmoitetaan ainoastaan kuluttajamyynnistä maksettava arvonlisävero.

Mitkä ovat veroilmoituksen ja maksun laiminlyönnin seuraukset? On tärkeää hoitaa EU-ilmoitus heti kerralla kuntoon sillä, jos verovelvollinen ei anna ilmoitusta viimeistään kymmenen päivän kuluessa eräpäivästä, EU-jäsenvaltion verohallinto lähettää ilmoitusvelvolliselle muistutuksen. Viivästysseuraamukset ja sanktiot määrätään kansallisen lainsäädännön mukaan. Liikaa maksetun veron palauttaminen onnistuu helposti. Maksupalautus tulee ilmoittaa korvaavalla ilmoituksella.

Aiheutuuko ALV-ilmoituksista kirjanpidossanne ylimääräistä työtä? Lähtökohtaisesti verovelvollisen on pidettävä kirjaa erityisjärjestelmään kuuluvista liiketoimista. Kirjanpidon on oltava riittävän yksityiskohtainen siltä varalta, että eurooppalaiset veroviranomaiset voivat luotettavasti tarkistaa ja todentaa annettujen ilmoitusten ja veronmäärän oikeellisuuden. Modernit taloushallintopalvelut ja -ohjelmistot  taipuvat EU:n erityisjärjestelmän vaatimuksiin ammattitaidolla ja määräajassa – olemme apunasi tilitoimistoissa ympäri Suomen. Tutustu Azetsin tilitoimistoihin.

Kirjoittajasta Juha Junnila

Financial Controller Azets