4 vinkkiä onnistuneeseen muutokseen palkitsemisen avulla

HR | 01.02.2017

Kirjoittaja Maria Setälä

Muutosjohtamisen seminaareissa ei useinkaan näy liiketoimintajohdon edustajia. Ja silti onnistuneimmat muutokset ovat olleet johdettuja tai osallistettuja, tämänkin moni tunnistaa. Ilman ihmisten johtamista ei muutosta tapahdu. Hienot suunnitelmat jäävät ylätasoisiksi asiakirjoiksi, eivätkä käytännön toimien kautta muutu todellisuudeksi, arjen teoiksi.

Tuotekehitykseen laitetaan satoja tuhansia, ellei miljoonia euroja kiinni. Uutta strategiaa viilataan liikkeenjohdon konsulttien kanssa isolla rahalla. Odotukset ovat korkealla, omistajien silmissä siintää huippuosingot. Ja sitten tulos on puolivillainen 7 ½.

Liikkeenjohdossa hienon uran tehnyt kollegani ihmetteli tällä viikolla ääneen, miksi huomattava osa organisaatioista ei käytä hyväkseen palkitsemisen elementtejä ajaessaan läpi muutosta. Tämä kun olisi järkevää sekä muutoksen varmistamisen näkökulmasta, investointinäkökulmasta sekä viestinnällisestä näkökulmasta. Riippumatta siitä, onko palkitsemisen elementit rahallisia vai eivät.

Palkitsemisella voi ohjata muutosta, on kyseessä sitten tiettyyn aikajänteeseen sidottu bonus, tulospalkkio tai muutospalkkio. Myös erilaisin pikapalkitsemisen keinoin voidaan edesauttaa muutosta. Pienehköiltäkin vaikuttavat teot kumuloituvat isoksi muutokseksi kokonaisuutena tarkastellen. Tämä on myös ihmisten kannalta armollinen keino, ei tarvitse omaksua muutosta yhdellä kertaa. Tiedättehän, norsukin syödään paloissa.

Sen lisäksi, että muutosta voidaan edistää palkitsemisen keinoin, on se mahdollista myös torpata palkitsemisen keinoin. Varma tapa vesittää muutos on palkita vanhasta käyttäytymisestä.

Käytännöissä on valtava voima, ja ne ohjaavat meidän joka päiväistä toimintaamme. Jos ymmärrämme, miksi muutos on tapahtumassa, voimme sitoutua siihen ja se on kannaltamme järkevää myös käytännössä, on meidän helpompi lähteä tekemään uutta ja muuttamaan tapaamme toimia.

Kun lähdet isoon muutokseen, tarkista ainakin nämä:

  1. Varmista, ettei palkitsemiskäytäntönne tue vanhaa tapaa
  2. Pohdi yhdessä henkilöstön kanssa, mitkä asiat käytännössä tukevat muutosta
  3. Luo muutosta eteenpäin vieviä pitkän aikavälin ja lyhyen aikavälin palkitsemismalleja
  4. Sido palkitseminen muutoksen aikatauluun. Ei näiden mallien tarvitse olla voimassa vuotta! Jos integraatio-ohjelma kestää 9 kuukautta, voi palkitsemisen ajanjakso olla sama.

Näin varmistat myös muutoksen näkyvyyden arjessa

Kirjoittajasta Maria Setälä